funkcja
Tarkus: funkcja f(x)=−2x+1
napisz wzor funkcji r której wykres jest obrazem wykresu funkcji f w symetrii środkowej
względem punktu O(0,0)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
23 lis 10:59
aniabb:
f(x) = −(−2(−x) +1) = −2x−1
23 lis 11:00
krystek: x"=−x ⇒x=−x' a y'=−y ⇒y=−y' podstaw za x i y
23 lis 11:01
aniabb: miała się nazywać r

r(x) = −(−2(−x) +1) = −2x−1
23 lis 11:02
krystek: −y'=−2(−x')+1
y'=−2x'−1
23 lis 11:04
Tarkus: ten sam wzór funkcji tylko
napisz wzór funkcji g której wykres jest obrazem wykresu funkcji f w symetrii osiowej względem
osi OY czy to będzie g(x)=2x+1
23 lis 11:09
aniabb: tak
23 lis 11:11
Tarkus: i już ostatnie ten sam wzór jak wcześniej
napisz wzór funkcji s której wykres jest obrazem wykresu funkcji f w przesunięciu równoległym o
wektor u→ =[−2,5]
23 lis 11:13
krystek: y'=y x'=−x⇒x=−x'
y'=−2(−x')+1
y'=2x'+1
23 lis 11:13
krystek: x'=x−2⇒x=x'+2 y'=y+5 y=y'−5
23 lis 11:15
aniabb:
s(x)= −2(x+2)+1+5
s(x) = −2x+2
23 lis 11:17
krystek: y'−5=−2(x'+2)+1
y'=−2(x'+2)+1+5
23 lis 11:19