matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Krótki przykład Pierwiastki
Matematyka:
Proszę o obliczenie
√
(2−2
√
5
)
2
−2
√
5
23 lis 10:50
irena_1:
Czy nie chodzi przypadkiem o:
√
(2−2
√
5
)
2
−2
√
5
? Jeśli tak, to:
√
(2−2
√
5
)
2
−2
√
5
=|2−2
√
5
|−2
√
5
=2
√
5
−2−2
√
5
=−2
23 lis 11:24