Łamigłowka z 5 klasy podstawowej...
Wiktoria: To jest zadanie z 5 klasy podstawowej..Nauczycielka zadała na ćwiczenie domowe...a ja próbuje
rozwiązać i nie mogę sobei dać rady...:−/ Może ktoś bedzie mieć jakiś pomysł..z gory
dzieki...

Wiec:
X + Y = − 2
X − Y = 4
Liczba X i liczba Y musi być taka sama w jednym jak i w drugim równaniu...POMOCY!
20 maj 19:21
sylwia gdańsk: 2x=2 ⇒x=1
20 maj 19:23
sylwia gdańsk: czyli y=−3
20 maj 19:23
Wiktoria: nie nie..to chyba nie tak...
20 maj 19:25
sylwia gdańsk: heh a niby jak
20 maj 19:26
Wiktoria: ahaa poczekaj...

dzieki wielkie..>
20 maj 19:26
sylwia gdańsk: spox
20 maj 19:26
Eta:
x +y = −2
x − y = 4
−−−−−−−−−−−−−− dodaj z góry stronami:
2x + 0 = 2
to 2x = 2 /:2 to x = 1
podstawiając za x = 1 do jednego z równań, oblicz y ........
możesz sobie sprawdzić ?...czy takie liczby spełniają te dwa równania
20 maj 19:26
Wiktoria: dziekuje wam wszystkim serdecznie!
20 maj 19:31
Eta:
20 maj 19:34
sylwia gdańsk: 5 zloty!za to sie placi dziecko
20 maj 19:44
sylwia gdańsk: zarcik

20 maj 19:44