wyznacz dziedzinę
ola: y=√2x−3
wyznacz dziedzinę
23 lis 09:40
Aga1.: Zapamiętaj wyrażenie pod pierwiastkiem drugiego stopnia musi być nieujemne.
U Ciebie
2x−3≥0
i licz dalej
23 lis 09:43
ola: przy tym zadaniu powinno wyjść x>32
23 lis 09:44
23 lis 09:46
krystek: A zadaj sobie trudu i wylicz co Aga napisała.
23 lis 09:46
ola: ja obliczyłam tak
2x−3>0
2x>3/:2
x>32
D=(32,niesk)
23 lis 09:47
krystek: Aga nie tego koloru użyłaś.
23 lis 09:49
Aga1.: Zmień > na ≥
23 lis 09:49
Aga1.: Witaj krystek, nie rozumiem.
23 lis 09:50
krystek: Użyłaś koloru czerwonego dla zaznaczenia ≥, a ola i tak swoje forsuje.
23 lis 09:51
krystek: Pozdrawiam

.
23 lis 09:51
ola: dzięki
23 lis 09:52
ola: jeszcze dużo muszę się uczyć aby cos pojąć
23 lis 09:53
krystek: A w której klasie jesteś?
23 lis 09:53
ola: nie śmiejcie się teraz zaczęłam pierwszy semestr szkoły średniej a matematyki uczyłam się 18
lat temu przypominam sobie ale troche cięzko jest z tym forum jakos idzie
23 lis 09:56
Aga1.: Ola, nie poddawaj się.Na tym forum znajdziesz dużo życzliwych osób, które Ci chętnie i
bezinteresownie pomogą.
23 lis 10:00
ZKS:
A kto się ma śmiać. W każdym wieku człowiek się uczy więc głowa do góry jeżeli będziesz
pracować systematycznie to wszystko zrozumiesz bez problemów.
23 lis 10:00
krystek: To należy pogratulować !
A teraz odnośnie dziedzin funkcji.
| | 1 | |
y= |
| to x+2≠0 to x≠−2 ( przez zero nie dziel selero) |
| | x+1 | |
y=
√x+2 to x+2≥0 ale
| | 1 | |
y= |
| to x+2>0 ponieważ pierwiastek jest w mianowniku a przez zero nie dzielimy. |
| | √x+2 | |
23 lis 10:01