rozwiąż
ania: −2(x+6)>lub=4(3+2)rozwiąż działanie
mi wyszło x>lub= −225
nie wiem czy dobrze
23 lis 08:43
ania: czy mógłby mi ktos sprawdzic bo nie umiem tego
23 lis 08:45
aniabb: w nawiasie jest 3+2
23 lis 08:49
ania: tak
23 lis 09:08
aniabb:
−2x −12 = 20 //+12
−2x = 32 // : (−2)
x= −16
23 lis 09:13
aniabb: zapomniałam że to nierówność
−2x −12 ≥ 20 //+12
−2x ≥ 32 // : (−2)
x ≤ −16
przy mnożeniu i dzieleniu przez ujemną zmieniamy zwrot nierówności
23 lis 09:15
ania: a ja rozczytałam to ze wzoru skróconego mnożenia i teraz wyszło mi tak
−2(x+6)>lub=4(3+2)
−2x−12>lub=12+8x
−2x−8x>lub=12+12
−10x>lub=24 /(−10
x<lub=125
x<lub=225
23 lis 09:20
aniabb: pytałam co masz w nawiasie ... skąd Ci się ten x urodził za dwójką skoro twierdzisz że tam go
nie ma
23 lis 09:22
aniabb: mnożenie liczby przez nawias nie nazywa się wzorem skróconego mnożenia tylko normalnym
mnożeniem
a obliczenia masz dobrze
23 lis 09:23
ania: −2(x+6)>lub=4(3+2)x jest w pierwszym nawiasie przed znakiem >lub równy a w 2 nawiasie nie ma x
23 lis 09:24
ania: ja jestem troche cięzka z matematyki ale tutaj mozna sie z wami dużo nauczyc bo w szkole to
katastrofa
23 lis 09:25
aniabb:
no to urodził ci się znikąd i masz źle .. a moje z 9:13 jest dobrze
23 lis 09:27
ania: przepraszm cie Aniu ale nie zauwarzyłam że nie wpisałam x
ma byc tak
−2(x+6)>lub=4(3+2x)
23 lis 09:34
aniabb: i 2 razy napisałaś że go tam nie ma

drobiazg..jak jest x to masz dobrze
23 lis 09:47