szeregi
qew: | xn | |
| w zależnośći od parametru x zbadać zbiezność szeregu |
| n! | |
nx
(n−1)
23 lis 01:00
qew: w tym drugim jest x do potęgi (n−1)
23 lis 01:01
qew: oraz oczywiscie symbol sigma przed tymi wyrażeniami
23 lis 01:01
Basia: parametru ? przecież to są szeregi potęgowe
chyba chodzi o promień zbieżności szeregu ?
23 lis 01:03
qew: no właśnie takie polecenie,dostałem
23 lis 01:11
qew: to powiedz mi Basiu bo miałem taki szereg (−1)
n * lnn/n
wziąłem z tego moduł nastepnie dostałem lnn/n i teraz z kryterium Leibniza badam granice tego
która wychodzi 0(skorzystałem z Hospitala),i teraz powinienem jeszcze zbadać czy ten ciąg jest
nierosnący tak?
Przepraszam,za zapis .Mam nadzieje,że rozszyfrujesz to co napisałem
23 lis 01:24
Basia: | | (−1)n*lnn | |
jeżeli chcesz do ∑ |
| zastosować kryterium Leibniza to tak |
| | n | |
ale to Ci się raczej nie uda, bo to ciąg naprzemienny
23 lis 01:36
Basia: nie to miałam napisać
tak oczywiście, jest tak jak piszesz
23 lis 01:38
qew: tylko,teraz jak wykazać,że ciąg a
n=lnn/n jest nierosnący
23 lis 01:43
Basia: ad. poprzednie
| | an+1 | | n! | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 0 |
| | an | | (n+1)! | | n+1 | |
czyli R = +
∞
szereg jest zbieżny dla każdego x∊R
∑
n=1...n*x
n−1 = 1*x
0+2*x
1+3*x
2 +..... =
1 + ∑
n=1....(n+1)*x
n
b
n = n+1
b
n+1 = n+2
dla x∊(−1;1) szereg jest zbieżny
dla x∊(−
∞;−1)∪(1;+
∞) jest rozbieżny
dla x=1 ∑nx
n−1 = ∑n i oczywiście jest rozbieżny
dla x=−1 mamy
S
1 = 1
S
2 = 1−2 = −1
S
3 = −1+3 = 2
S
4 = 2−4 = −2
S
5 = −2+5 = 3
S
6 = 3−6 = −3
itd.
czyli też jest rozbieżny
chyba o to chodziło
23 lis 01:51
qew: Dziękuje,bardzo

W pierwszy wynik mi wyszedł taki sam,tylko dlaczego tam przy a
n w liczniku masz 1?,ja dałem x
to żle?
23 lis 01:59
Basia:
| | nln(n+1) − (n+1)lnn | |
an+1−an = |
| = |
| | n(n+1) | |
| ln(n+1)n − lnnn+1 | |
| = |
| n(n+1) | |
mianownik = n(n+1)>0
| | (1+1n)n | |
licznik = ln |
| = ln(1+1n)n − lnn ≤ lne − lnn = 1−lnn <0 |
| | n | |
dla każdego n≥3
jeżeli się gdzieś nie pomyliłam
23 lis 02:13
Basia: ad. poprzednie
poczytaj o kryteriach zbieżności szeregów potęgowych postaci
∑anxn
tam się bada samo an
23 lis 02:14