Obliczyć granice ciągów określonych indukcyjnie:
Monika: Obliczyć granice ciągów określonych indukcyjnie:
a1=√1 an+1=√2+an
22 lis 23:47
Basia:
a
n+12 = 2+a
n
niech lim
n→∞a
n = g
lim
n→∞a
n+12 = lim
n→∞[a
n+1*a
n+1] =
[lim
n→∞a
n+1]*[lim
n→∞a
n+1] =
[lim
n→∞a
n]*[lim
n→∞a
n] = g*g = g
2
musi wtedy zachodzić równość
g
2 = 2+g
g
2 − g − 2 = 0
Δ = 1+8 = 9
−1 nie może być granicą, bo a
n≥0
czyli lim
n→∞a
n = 2
23 lis 00:00
Basia: dziękuję bardzo
Basiu
23 lis 02:49
Krzysiek: najpierw trzeba wykazać, że ten ciąg w ogóle jest zbieżny czyli jest monotoniczny i
ograniczony.
Tylko autor zadania i tak już nie będzie tym zainteresowany...
23 lis 10:52