Stężenie
Chemiaa...: 60,g substancji rozpuszczono w 1,00 dm3 wody. Obliczyć stężenie procentowe roztworu.
22 lis 23:24
aniabb:
| | 60 | |
Cp= |
| * 100% = 5,66% |
| | 1060 | |
22 lis 23:26
Chemiaa...: kurde.. faktycznie, zapomnialem dodac do 1000 tych 60g... dzieki
Zaraz dam nastepne

a tak przy okazji. Do jakiego typu zadan potrzebne jest nam obliczyc mase
molowa jakiegos zwiazku?
22 lis 23:28
aniabb: stężenie molowe, ile trzeba do reakcji
22 lis 23:30
Chemiaa...: mhm. A takie zadanko: Ile gramów Na2SO4 10H2O należy odważyć, aby otrzymać 200 g 5,00 %
roztworu siarczanu(VI) sodu w wodzie?
22 lis 23:33
Chemiaa...: jakie wskazowko? Cp = 5%, M = 200 tak?
22 lis 23:33
aniabb: jeśli M oznacza masę roztworu to tak
22 lis 23:35
Chemiaa...: i co dalej?
22 lis 23:38
22 lis 23:39
Chemiaa...: wychodzi 10g, to zrobilem, ale w odp jest 22,67... Moze tam jest blad?
22 lis 23:41
aniabb: aaa to hydrat tu się przyda masa molowa

ms= 10g
2*23+32+48 = 126g i woda 5*18 = 90
126g − 216g
10g − x
x= 2160/126 = 17,14g
22 lis 23:43
aniabb: sorry..10 H20 a ja z rozpędu dałam 5

od CuSo4
22 lis 23:44
Chemiaa...: i to jest ostateczna odp?
22 lis 23:44
aniabb: ostatnia proporcja
2*23+32+64=142 i woda 10*18=180
142g − 322g
10g − x
x= 22,6760g
22 lis 23:47
Chemiaa...: ok, dzieki.
le gramów jodu i jaką objętość etanolu (d= 0,78 g/cm3) należy użyć do sporządzenia 30 g
10 % roztworu jodyny? ms wyszło 3g, czyli okej, ale gestość mi się coś nie zgadza.
22 lis 23:50
aniabb: 3g jodu więc 27g EtOH
27g/0,78g/cm3= 34,62cm3
22 lis 23:53
Chemiaa...: dobra mam!
22 lis 23:53
Chemiaa...: właśnie się skapnąłem

hmm.. A możesz wytłumaczyć, dlaczego liczyliśmy tam masę molową? W tym
drugim zadaniu. Skąd mam wiedzieć, kiedy ją liczyć?
22 lis 23:54
aniabb: bo to był hydrat czyli część odważonej próbki to woda, która się rozpuściła... trzeba było
policzyć ile tam jest wody i ze wzoru masz proporcje molowe..1 mol soli 10 moli wody trzeba
było to przeliczyć na gramy
masę molową liczymy zawsze jak mamy mole i gramy
22 lis 23:58
Chemiaa...: Obliczyć molowość 60% H2SO4 o gęstości 1,6 g/cm3
23 lis 00:03
aniabb:
| | Cp*d | |
CM= |
| i d musi być w g/dm3 a M to masa molowa |
| | 100%M | |
23 lis 00:06
Chemiaa...: A masz może jakieś zadanko ze stężeniem normalnym? ;>
23 lis 00:11
aniabb: 1. Ile gramów kwasu azotowego (V) znajduje sie w 300 gr 0,15 molarnego r−ru?
2. Ile gramów kwasu fosforowego (V) znajduje sie w 350 cm3 0,15 molarnego r−ru?
3.Ile cm3 kwasu solnego w gestosci rownej 1,19 g/cm3 nalezy uzyc do przyrzadzenia 1 dm3
1−normalnego r−ru?
4. Ile nalezy dodać wody do 25 cm3 27% r−ru wodorotlenku potasu o gestosci d=1,25 g/cm3 aby
otrzymac scisle 0,2 normalny r−or.
23 lis 00:15
Chemiaa...: A teraz wyjaśnisz, jak to się wgl robi

jutro kolos z chemii..
23 lis 00:20
Chemiaa...: Raczej trudnych zadan nie powinienem miec, bo koles zrobil z nami tylko 2 ćwiczenia z tego,
więc chociaz podstawy jak to sie robi..
23 lis 00:22
23 lis 00:25
23 lis 00:25
Chemiaa...: | | m | |
a w tym zadaniu z molowością, jak zastosować wzór: Cm= |
| ? m=960, M=98, a V jakos |
| | MV(dm3) | |
mi nie wychodzi.. no chyba ze mam blad gdzie indziej.
23 lis 00:37
aniabb: a które to zadanie ?
23 lis 00:41
Chemiaa...: Obliczyć molowość 60% H2SO4 o gęstości 1,6 g/cm3
23 lis 00:42
aniabb: załóż że masz 100g tego roztworu ..
wtedy ms=60g i V=100g /1,6g/cm
3 = 62,5cm
3 =0,0625dm
3
| | 60 | |
Cm= |
| = 9,7959mol/dm3 |
| | 98*0,0625 | |
23 lis 00:46
Chemiaa...: Mam nadzieję, że nie zawalę xd
23 lis 00:50
Chemiaa...: a co oznacza coś takiego:
przed: po rozc.:
V1C1 V2C2
1dm31M 2dm30.5M
23 lis 00:53
aniabb: Cm=n/V więc Cm*V = n czyli ilość moli substancji rozpuszczonej ..
nie zmienia się w czasie rozcieńczania
23 lis 00:55