.
asdf:

funkcja entier
f(x) = E(x
2) − to mam narysować, prosiłbym o wskazówki, a nie gotowce.
E(x) =
dla x∊ <−1,0) = −1
dla x∊ <0,1) = 0
dla x∊ <1,2) = 1
dla x∊ <2,3) = 2
dla x∊ <3,4) = 3
E(x
2):
dla x
2∊ <−1,0) = −1
dla x
2∊ <0,1) = 0
dla x
2∊ <1,2) = 1
dla x
2∊ <2,3) = 2
dla x
2∊ <3,4) = 3
Graficznie jest przedstawiony tylko wykres funkcji f(x) = E(x)
22 lis 22:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie −−− x
2 ∊ <−1;0)
22 lis 23:00
asdf: czyli DF = <;∞)?
22 lis 23:01
Basia:
rozpisane dobrze pod warunkiem, że znajdziesz jakieś x
2∊<−1;0)
22 lis 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka ... spójrz na to jaka funkcja ma części wspólne ze wszystkimi

początkami kolejnych
przedziałów funkcji
tak samo będzie w przypadku E(x
2) tylko oczywiście inną funkcję bierzesz
22 lis 23:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi
22 lis 23:03
Basia:
[x2] = 0 ⇔ x2∊<0;1) ⇔ x∊(−1;1)
[x2] = 1 ⇔ x2∊<1;2) ⇔ x∊(−√2;−1>∪<1;√2)
[x2] = 2 ⇔ x2∊<2;3) ⇔ x∊(−√3;−√2>∪<√2;√3)
i tak dalej
22 lis 23:04
asdf: nie wiem o co chodzi
22 lis 23:05
asdf: a mozesz mi to rozpisac bardziej z kad sie wzielo:
x2e<0;1)⇔ xe(−1;1)?
22 lis 23:07
Basia: na miłość boską asdf; idź spać
x2∊<0;1) ⇔ 0 ≤ x2 < 1 ⇔ x∊R ∧ x2<1 ⇔ x∊R ∧ x2−1 < 0
parabolę sobie narysuj
22 lis 23:09
asdf: x2 = 0 dla przedzialu x2∊<0;1)⇒ 0≤x2<1→ x2 ≥ 0 (czyli wszystkie liczby naturalne) oraz
x2 − 1 < 1 czyli przedział (−1;1)..A jak zero ma się do tego? [x2] = 0?
22 lis 23:16
Basia:
[02] = [0] = 0
poza tym 0∊(−1;1)
22 lis 23:17
asdf:

tak będzie wyglądala część E(x
2) dla x∊<0;1)?
22 lis 23:23
asdf: nie rozumiem tego kompletnie
22 lis 23:25
22 lis 23:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
22 lis 23:26
Artur_z_miasta_Neptuna:

zielona prosta (y=x) to prosta 'pomocnicza'
22 lis 23:28
asdf: wejdzie ktos?
22 lis 23:28
Basia:

ależ nie; a=
√2 b=
√3
i symetria względem OY
[x
2] = 0 dla x∊(−1;1)
[x
2] = 1 dla x∊(−
√2; −1>∪<1;
√2)
22 lis 23:28
Artur_z_miasta_Neptuna:

to było E(x)
analogicznie E(x
2) będzie miało postać:
(zielona krzywa y=x
2 to krzywa pomocnicza)
22 lis 23:30
Artur z miasta Neptuna:
Cholera ... nie ... To co myslales to nie hylo dobrze ... Prawidlowe przedzialy zaznavzasz na
osi OX
22 lis 23:58
asdf: ?
23 lis 00:05
asdf:
x2 ≥ 1 ⇒ x ∊ (−∞;−1>u<1;∞)
x2 < 2 ⇒ x ∊ (−√2;√2)
o to chodzi?
y = 1 dla x ∊(−
√2;−1>u<1;
√2)
23 lis 00:16
asdf: ?
23 lis 00:21
asdf: Mi się wydaje, że to się powinno liczyć z wartości bezwzględnej.
23 lis 00:22
Basia: o to chodzi od samego początku

tylko porządniej to można zapisać
[x
2] = 1 ⇔ 1 ≤ x
2 < 2 ⇔ [ x
2≥1 ∧ x
2<2 ] ⇔ [ x
2−1≥0 ∧ x
2−2<0 ] ⇔
x∊(−
∞;−1>∪<1;+
∞) ∧ x∊(−
√2;
√2) ⇔
x∊[(−
∞;−1>∪<1;+
∞)]∩(−
√2;
√2) ⇔ x∊(−
√2;−1>∪<1;
√2)
23 lis 00:24
Basia:
no przecież to wszystko jedno
1≤x2<2 ⇔ 1≤|x|<√2
23 lis 00:25
asdf: @Basia
No ok, tylko jak pisalem wyzej − nie mialem tego wczesniej, a jak mialem to nie na takim
poziomie (wiem, ze wydaje sie to smieszne, ale nauczyciele tak robią w szkole średniej − malo
wartosci bezwzglednej na maturze to i malo zadan...). Jakos probuje do tego wszystkiego dojsc
i sie połapać w tym
23 lis 00:27
asdf: f(x) = E(log2x)
całkowite będą dla x ∊{1,2,4,8,16,...}
E(x) = 0 dla x∊<0;2)
E(x) = 1 dla x ∊<2;4)
E(x) = 2 dla x ∊<4;8)
E(x) = 4 dla x ∊<8;16)
....
23 lis 00:36
Basia: bardzo dobrze
23 lis 00:38
asdf: Tylko chyba mam źle
E(x) = 3 dla x ∊<8;16)
23 lis 00:39
asdf:

tak to będzie wyglądało?
23 lis 00:41
Basia:
można sobie uogólnić
E(log2x)= 0 ⇔ x∊(0;2)
przecież z definicji logarytmu x>0
k∊Z+
E(log2x) = k ⇔ x∊<2k; 2k+1)
23 lis 00:42
Basia: tak tylko dla x=0 E(log2x) nie istnieje, bo log20 nie istieje
(przedtem to przeoczyłam)
23 lis 00:43
asdf: Ok

Dzięki za wskazówkę

Logarytmów też nie miałem, dlatego teraz mam takie kombo: wartość
bezwzględna + logarytmy...
23 lis 00:43
Basia: oj nie o jednostkę za wysoko na osi OY
narysuję Ci
23 lis 00:44
asdf: Aha, to dla innych funkcji (kwadratowej, itd) miałbym dla zera, ale logarytm z definicji mówi,
| | 1 | |
że to liczby > 0, czyli nie mogę przyjąć, że jak jest |
| to log2x, x ∊(0,1) = log20, |
| | 2 | |
coś w tym stylu?
23 lis 00:45
asdf: Tak, o jednostkę za wysoko, nie trzeba − już będę mieć to na papirusie idealnie.
23 lis 00:46
asdf: z logarytmem jest tak samo jak z funkcją kwadratową, nie znajdę całości z funkcji kwadratowej
dla liczb ujemnych?, tylko w logarytmach jest tylko dla dodatnich.
23 lis 00:47
Basia:
23 lis 00:48
Basia: normalna dziedzina
E(f(x)) istnieje tam i tylko tam gdzie istnieje f(x)
E(x2) x∊R
E(logax) x>0
E(√x) x≥0
E(1x) x∊R\{0}
i tak dalej
23 lis 00:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... niezgodzę się co do wykresu
log
ax dla x∊<1;a) E(log
ax) = 0

a E(log
ax) przyjmuje ujemne ... i to straszliwie krótkie przedziały będą
23 lis 00:53
asdf: dziękuję, a jak wyznaczyć tutaj dziedzinę? Proszę tylko o wskazówki
f(x) = log7[log1/2(x2 − 7x + 12) + 1]
23 lis 00:53
Basia: oczywiście masz rację, coś mi się pokręciło; chyba pora spać
E(log2x) = 0 ⇔ x∊<1;2)
tego przedziału (0,1) w ogóle chyba nie da się rozrysować
rozpisać można; nawet łatwo
23 lis 00:55
Basia:
1.
x2−7x+12>0
2.
log1/2(x2−7x+12)+1 > 0
log1/2(x2−7x+12) > −1
x2−7x+12 < (12)−1
x2−7x+12 < 2
23 lis 00:57
asdf: x2 − 7x + 12 > 0
x2 − 7x + 10 < 0
częśc wspólna?
23 lis 01:00
Basia: oczywiście

oba warunki muszą być spełnione
23 lis 01:01
asdf: f(x) =
√log(x2 − 5x + 6) + 1
x
2 − 5x + 6 > 0
log(x
2 − 5x + 6) + 1 ≥ 0
log(x
2 − 5x + 6) ≥ −1
i część wspólna pierwszego z ostatnim tak?
23 lis 01:04
Basia: tak
23 lis 01:06
asdf: log = log
10
−1 = log
10x
10
−1 = x
i jak są te same podstawy logarytmu to można je opuscić?
23 lis 01:09
asdf: log = log10
23 lis 01:09
asdf: f(x) =
√log1/2(x + 1) + 3 +
√x2 − 2x
x + 1 > 0
log
1/2(x+1) + 3 > 0
log
1/2(x + 1) > −3
log
1/2x = −3
x = 8
x + 1 < 8 (zmieniam znak bo log
ab, gdzie a ∊(0;1)
x < 7
x
2 − 2x ≥ 0
i mam:
x + 1 > 0
x < 7
x
2 − 2x ≥ 0
−−−−−−−−−−−
x > −1
x < 7
x(x − 2)≥ 0, x∊(−
∞;0>u<2;
∞)
czyli część wspólna to:
x∊ (−
∞;1)u<2;7)
tak?
23 lis 01:17
asdf: ?
23 lis 01:30
Basia: niezupełnie
1.
x+1 > 0 ⇔ x>−1 ⇔ x∊(−1;+∞)
2.
log1/2(x+1)+3 ≥ 0
log1/2(x+1) ≥ −3
x+1 ≤ (12)−3
x+1 ≤ 8
x ≤ 7
x∊(−∞;7>
3.
x2−2x ≥ 0
x(x−2)≥ 0
x∊(−∞;0>∪<2;+∞)
czyli
x∊(−1;+∞)∩(−∞;7>∩[(−∞;0>∪<2;+∞)] = (−1;0>∪<2;7>
23 lis 01:31
asdf: Ok, dzięki.
| 1 | | 9 | |
| log(2x + 7) + log√7x + 5 = 1 + log |
| |
| 2 | | 2 | |
| | 2x + 7 | | 90 | |
log( |
| )1/2 =log( |
| ) |
| | 7x + 5 | | 2 | |
| | 2x + 7 | |
( |
| )1/2 ={90}{2} |
| | 7x + 5 | |
i na krzyż?
23 lis 01:39
asdf:
23 lis 02:05
Basia:
dlaczego po lewej dzielisz ?
logx+logy = log(x*y)
log[(2x+7)1/2*(7x+5)1/2 = log45
(2x+7)(7x+5) = 452
chyba, że tam był "−"
23 lis 02:20
asdf: tak, był tam minus
23 lis 02:23
Basia: no to w porządku; oczywiście "na krzyż"
| | 8100 | |
albo bardziej rozsądnie: |
| = 2025 |
| | 4 | |
2x+7 = 2025(7x+5)
tak czy owak okropieństwo jakieś
23 lis 02:29
asdf: nom

dziękuję Ci bardzo za pomoc, trzeba iść spać, dobranoc.
23 lis 02:40
Basia: Dobranoc
23 lis 02:43