WYZNACZYC WZOR OGOLNY CIAGU
BRISTA: podaj wzor ciagu ktorego wyrazy to na przemian 1 0 1 0 1 0
podaj wzor ciagu Na a−enty wyraz ciagu kolejnych liczb nieparzystych nie mniejszych niz 11
NIE CHODZI MI O ROZWIAZANIA, ALE ZEBY KTOS MI TO WYTLUMACZYL jak rozwiazywac tego typu
przykładu − studiuje budownictwo, i mam problem wlasnie z tymi zadaniami. W lo mialam
latwiejsze przyklady to je rozumialam ale teraz nie potrawie ZAUWAZYC ZE to ten a nie inny
wzor dla danego zadania. PROSZE O WYTLUMACZENIE Z GORY DZIEKI
22 lis 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
Brista
jak

tak naprawdę nie ma sposobu poza 'zauważeniem'
pierwszy ciąg jest naprzemienny ... dwa stałe ... stąd wniosek −−− będzie we wzorze (−1)
n
ale wtedy będzie −1 1 −1 1 −1 1
no to będzie (1 −(−1)
n)
wtedy będzie
2 0 2 0 2 0
czyli prawie co chcemy ... więc ostatecznie będzie to
ale to nie jedyny taki ciąg ... jaką jeszcze inną funkcję znasz okresową

odpowiedź brzmi −−− cosinus i sinus
cos 0*π/2 = 1
cos 1*π/2 = 0
cos 2*π/2 = −1
cos 3*π/2 = 0
| | nπ | |
biorąc |cos |
| | otrzymasz dokładnie ten ciąg (bo |−1| =1 ) |
| | 2 | |
drugi ciąg który masz pokazać ... to jest ciąg arytmetyczny i go w liceum MUSIAŁEŚ mieć
22 lis 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do pierwszego ... mógł być także wykorzystany sin ... z odpowiednim przesunięciem ... albo
dodaniem/odjęciem stałej ... w każdym razie, mam nadzieję że zobaczyłaś jak trzeba patrzeć
22 lis 22:55
22 lis 22:57