matematykaszkolna.pl
WYZNACZYC WZOR OGOLNY CIAGU BRISTA: podaj wzor ciagu ktorego wyrazy to na przemian 1 0 1 0 1 0 podaj wzor ciagu Na a−enty wyraz ciagu kolejnych liczb nieparzystych nie mniejszych niz 11 NIE CHODZI MI O ROZWIAZANIA, ALE ZEBY KTOS MI TO WYTLUMACZYL jak rozwiazywac tego typu przykładu − studiuje budownictwo, i mam problem wlasnie z tymi zadaniami. W lo mialam latwiejsze przyklady to je rozumialam ale teraz nie potrawie ZAUWAZYC ZE to ten a nie inny wzor dla danego zadania. PROSZE O WYTLUMACZENIE Z GORY DZIEKI
22 lis 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna: Brista jak tak naprawdę nie ma sposobu poza 'zauważeniem' pierwszy ciąg jest naprzemienny ... dwa stałe ... stąd wniosek −−− będzie we wzorze (−1)n ale wtedy będzie −1 1 −1 1 −1 1 no to będzie (1 −(−1)n) wtedy będzie 2 0 2 0 2 0 czyli prawie co chcemy ... więc ostatecznie będzie to
1 

(1−(−1)n)
2 
ale to nie jedyny taki ciąg ... jaką jeszcze inną funkcję znasz okresową odpowiedź brzmi −−− cosinus i sinus cos 0*π/2 = 1 cos 1*π/2 = 0 cos 2*π/2 = −1 cos 3*π/2 = 0

biorąc |cos

| otrzymasz dokładnie ten ciąg (bo |−1| =1 )
 2 
drugi ciąg który masz pokazać ... to jest ciąg arytmetyczny i go w liceum MUSIAŁEŚ mieć
22 lis 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna: co do pierwszego ... mógł być także wykorzystany sin ... z odpowiednim przesunięciem ... albo dodaniem/odjęciem stałej ... w każdym razie, mam nadzieję że zobaczyłaś jak trzeba patrzeć
22 lis 22:55
Aga1.:
 1−(−1)n 
an=

2 
22 lis 22:57