granice funkcji (asymptoty)
Franek: granice funkcji (asymptoty)
zad1.
https://matematykaszkolna.pl/forum/169232.html
zad2.
lim
x−>+∞ = 1 ⇒ y=1 as pozioma
lim
x−>−∞ = −1 ⇒ y=−1 as pozioma
i pytanie do pionowych
Df=(−
∞,−3)u(3,+
∞)
istnieje tylko lewostronna −3
− i prawo stronna 3
+
czy trzeba obliczać −3
−, −3
+, 3
−, 3
+
22 lis 22:28
Ajtek:
Liczysz tylko asymptoty w dziedzinie.
Zatem dla −3+ i 3− nie liczysz
22 lis 22:30
Franek: ok, wielkie dzięki o to mi chodziło
22 lis 22:31
Franek:
a jeżeli przykładowo Df=(−∞,−3>u<3,+∞), to w tedy jak? tak samo jak wyżej?
22 lis 23:14