Wartość bezwzględna
Karolcia: Dziedzina z Ix2 − 1I Może ktoś pomóc? Nie wiem jak poradzić sobie z pierwiastkiem w wartości
bezwzględnej. Co się z nim dzieje?
22 lis 22:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie tutaj jest pierwiastek

bo ja widzę potęgę
22 lis 22:23
Karolcia: Oj tfu z potęgą oczywiście
22 lis 22:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a kiedy takie wyrażenie by 'nie miało sensu'
22 lis 22:25
Aga1.: A jaki jest wzór funkcji.
22 lis 22:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aguś ... f(x) = |x
2−1| zapewne
22 lis 22:26
Ajtek:
Z tego dziedzina x∊R i jazda, jeżeli jest to całe wyrażenie, a nie jego część.
Witaj
Artur 
.
22 lis 22:27
Basia:
x2−1 dla x∊(−∞;−1>∪<1;+∞)
|x2−1| = |(x−1)(x+1)| =
1−x2 dla x∊(−1;1)
22 lis 22:27
Ajtek:
Witaj
Aga1. 
.
22 lis 22:27
Karolcia: Dobra, mam takie zadanie. Zbadaj czy funkcja ma asymptoty pionowe:
| | 3x2 +5x +2 | |
f(x) = |
| |
| | Ix2 − 1I | |
22 lis 22:28
Karolcia: No i muszę zacząć od dziedziny, czyli wartości bezwzględnej, tak?
22 lis 22:31
Ajtek:
|x2−1|≠0 i tyle
22 lis 22:32
Karolcia: No to ok. Dzięki bardzo ludzie.
22 lis 22:35
Aga1.: Witaj Ajtek
22 lis 22:38