powie mi ktoś skąd się to wzięło?
cim: powie mi ktoś skąd się to wzięło? bo analizowałam jedno zadanie i się zacięłam na czymś tak
banalnym
jak z tego: log2(πa) + log2(π+a)−2log(π+a)+1 ≥ 0
zrobiło się to: [ log(πa) ]2 + [ log(π+a)−1 ]2 ≥ 0
22 lis 22:13
aniabb: pierwsze bez zmian tylko inny zapis i z reszty wzór a2 −2a+1 =(a−1)2
22 lis 22:15
Basia:
zapis log2x oznacza (logx)(logx) = (logx)2
tak jak cos2x = (cosx)*(cosx) = (cosx)2
log2(πa) = [log(πa)]2
[log2(π+a)−1]2 = [log(π+a)]2 − 2log(π+a) + 1 = log2(π+a) − 2log(π+a) + 1
22 lis 22:18