Trygonometria
Aaron: Sprawdź czy podane równości trygonometryczne są tożsamościami trygonometrycznymi.Podaj
konieczne założenia. <−− co do założeń prosiłbym o wytłumaczenie
| | tgα * (1+ctg2α) | |
przykład.a |
| =ctgα |
| | 1+tg2α | |
| | tgα | |
przykład.b sinα+sinα+tg2α= |
| |
| | cosα | |
przykład.c 1−sin
2α=2cos
2α−1
| | 1 | | 1 | | 2 | |
przykład.d |
| + |
| = |
| |
| | 1−cosα | | 1+cosα | | sin2α | |
| | cosα | | cosα | | 2 | |
przekład.e |
| + |
| = |
| |
| | 1+sinα | | 1−sinα | | cosα | |
| | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
przykład.f ( |
| + |
| )*(tgα+ctgα−1)= |
| + |
| |
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
Proszę o szybkie rozwiązanie
22 lis 21:49
Aaron: ?
22 lis 22:01
+-: wygląda że są takie błędy,
b) sinα+sinα*tg2α
c)1−2sin2α=2cos2α−1
może spóbuj coś sam bo nie wiadomo w czym Ci pomóc
22 lis 22:17
aniabb: a może miało tak być i się okazać że nie są tożsamościowe
22 lis 22:21
+-: to b) i c) nie są tożsamościami
22 lis 22:31