matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
kazik:
lim →
∞
n*
3
√
2
−
3
√
2n
3
−7
22 lis 21:49
Wojtek1993:
prosze o pomoc
22 lis 22:08
Basia:
=
3
√
2n
3
−
3
√
2n
3
−7
pomnóż i podziel przez
3
√
(2n
3
)
2
+
3
√
2n
3
(2n
3
−7)
+
3
√
(2n
3
−7)
w liczniku dostaniesz a
3
−b
3
= 2n
3
−(2n
3
−7) = 7 mianownik → +
∞
22 lis 22:25