Twierdzenie o trzech ciągach
Wojtek1993: lim n→∞ pn{4n+6n{4n+3n
22 lis 21:35
Franek:
22 lis 21:36
Basia: myślisz, że ktoś to przeczyta ?
ma być n√z czegoś
napisz to "coś" bez pierwiastka
do ułamków użyj dużej litery U
22 lis 21:38
Wojtek1993: lim n→∞ n√4n+6n4n+3n
22 lis 21:39
Wojtek1993: ok, sorry
22 lis 21:39
Wojtek1993: lim n→∞ cos= licznik 4n+6n mianownik 4n+3n
22 lis 21:42
Basia:
6
n < 4
n+6
n < 2*6
n
6 <
n√4n+6n < 6
n√2
stąd lim
n→∞ n√4n+6n = 6
4
n < 4
n+3
n < 2*4
n
4 <
n√4n+3n < 4
n√2
stąd lim
n→∞ n√4n+3n = 4
lim
n→∞ n√licznik/mianownik =
| | n√licznik | | 6 | | 3 | |
limn→∞ |
| = |
| = |
| |
| | n√mianownik | | 4 | | 2 | |
22 lis 21:54
Wojtek1993: dzieki
22 lis 22:06