oblicz ile mają lat
I hate maths: Jacek i Agatka mają razem 30 lat.
Gdy Jacek miał tyle lat, ile Agatka ma teraz, był wtedy dwa razy starszy od Agatki.
Po ile lat ma każde z nich?
22 lis 21:24
anioł: układ równan sie kłania j+c=30 i dalej pokombinuj
22 lis 21:26
aniabb: wtedy to było (j−a) lat temu
j−(j−a) = 2(a−(j−a))
22 lis 21:29
anioł: Aar ju szur ?
22 lis 21:30
irena_1: x− wiek Jacka
y− wiek Agatki
(x−y)− różnica ich wieku
x+y=30
y=2[y−(x−y)]
y=2[2y−x]
y=4y−2x
2x=3y
x=1,5y
1,5y+y=30
2,5y=30
y=12
x=18
y+3y
22 lis 21:32
irena_1: P. S.
Ostatnia linijka niepotrzebna
22 lis 21:33