Rozwiąż nierówność
Lary: Ktoś ma jakiś pomysł?
9x − 4 * 3x−1 + 27 < 0
22 lis 21:12
irena_1:
3
x=t
t>0
3t
2−4t+81<0
Δ=16−972<0
Wyrażenie przyjmuje tylko wartości dodatnie
Wniosek− nierówność nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych
22 lis 21:16
Lary: yay, mam tak samo

zaraz zacznę myśleć że to umiem

Dziekuję i pozdrawiam
22 lis 21:20
altXOR: 32x − 4 * 3x − 1 + 33 < 0
t = 3x
t2 − 43t + 27 < 0
3t2 − 4t + 81 < 0
Δx = (−4)2 − 4*1*27 = 16 − 108 = 92, więc Δx < 0
Jeśli a > 0 ∧ Δx < 0, to 3t2 − 4t + 81 < 0 ⇔ x ∊ R
22 lis 21:20
altXOR: Wróć... x ∊ ∅, bo parabola leży nad osią OX. Przepraszam za pomyłkę...
22 lis 21:21
irena_1: Jeśli a>0 i Δ<0, to wszystkie wartości funkcji kwadratowej są dodatnie, nie ujemne!
22 lis 21:22