Liczby zespolone - równania
kamilos: Rozwiąż równania − Liczby zespolone
22 lis 21:05
asdf:
z = x −yi
a tu nie jestem pewien:
i = −i
Jest taki wzór:
Im(z) = −Im(z)
22 lis 21:09
kamilos: No tak samo założyłem, ale wtedy x się skróci, a y = 0. Czy to jest poprawnie?
22 lis 21:17
asdf: x − yi − i − x − yi + i = 0
−2yi = 0 + 0i
−2y = 0
y = 0
x − 0 − i − x − 0 + i = 0
zgadza się...ale nie jestem pewien (jak pisalem wyzej)
22 lis 21:19
asdf: dodałbym jeszcze, że rozwiązaniem jest każda liczba rzeczywista
22 lis 21:20
Basia: jeżeli dobrze przeczytałam to
z = x+y*i
z+i = x+y*i+i = x+(y+1)*i
(z+i)sprzeężone = x−(y+1)*i
i masz
x−(y+1)*i − (x+y*i) + i = 0
x − (y+1)*i − x − y*i + i = 0
0 + (−y−1−y+1)*i = 0
0 + (−2y)*i = 0
y = 0 x dowolne
to równanie spełniają tylko liczby rzeczywiste (wszystkie)
22 lis 21:21