jakie warunki?
human z matmą: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2+(m−3)x+2−m=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie
dodatnie? Ok, mam warunek Δ≥0, jakiś jeszcze?
22 lis 20:59
Basia:
1. dla m=0 też będzie jedno rozwiązanie dodatnie, bo wtedy masz
−3x+2 = 0
−3x = −2
x=32
rozważ oddzielnie
2
Δ=0 wyliczysz m i x0 i zobaczysz czy jest dodatnie czy nie
3.
Δ>0
co najmniej jedno ma być dodatnie czyli:
− nie mogą być oba ujemne
− nie może być 0 i ujemne
~ (x1+x2 < 0 i x1*x2≥0) ⇔
x1+x2 ≥ 0 lub x1*x2<0
22 lis 21:07
...: o co Ci chodziło, pisząc : human z matmą " ?
22 lis 21:25
human z matmą: Za 5 miesięcy piszę rozszerzenie z matmy, a jestem na profilu humanistycznym

. Dziękuję Basiu
22 lis 21:33
.....: ehehhe, no to masz mózg

życzę POWODZENIA i dostania się na wymarzone studia. A tak a propo
profilu to przeważnie tak jest, że idziemy na jajkiś profil , który może nam sie nie podobać,
ale to tylko dla tego że boimy sie stawic czoła profilowi który może wydawac sie trudny. ...
także zycze jeszcze raz SZCZĘŚCIA

jesli będziesz siedzieć na matematyce,pisz i patrzec
rozwiazywać szukać odpowiedzi na pytania na pewno zdasz super


jesli chodzi o mnie
zauważyłam poprawe jesli chodzi o matematyke, po dłuzyszm przebywaniu i śledzeniu zadan ...
takze trzymam kciuki
22 lis 21:37
human z matmą: Dziękuję bardzo za mile słowa

również życzę powodzenia dla Cb
22 lis 22:10