liczba p jest mniejszym, a liczba
aaa: liczba p jest mniejszym, a liczba q wiekszym pierwiastkiem równania x2−x−4=0 Oblicz różnice
p−q
ja obliczam p = 12
q=−4 14
nie wiem czy to ejst dobrze i co dalej bo w odp. jest − √17
22 lis 20:39
ICSP: pokażę ci fajny trick
| | −b + √Δ | | −b −√Δ | |
x1 − x2 = |
| − ( |
| ) = √Δ |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 20:42
aaa: no to wynika z tego wzoru po podstawieniu
√17
a nie −
√17 
ale i tak dzięki
22 lis 20:44
ICSP: bo nie umiem czytać

liczba p jest mniejszym a ja odczytałem że większym
| | −b + √Δ | |
czyli dla a > 0 x1 = |
| będzie większym pierwiastkiem. Czyli x1 = q oraz x2 = |
| | 2a | |
p
teraz jest
22 lis 20:47
.:
Δ= 17,
√Δ=
√17
| | 1−√17 | | 1+√17 | |
x1= |
| x2= |
| x1<x2 |
| | 2 | | 2 | |
to x
1=p , x
2=q
p−q= .......... = −
√17
22 lis 20:47
Skipper: skoro q jest większym to "odwrotka" ... i −√Δ
22 lis 20:48