Jak obliczyć wartość liczby pierwiastkowanej
malaczarna: Pierwsze zadanie z matury próbnej:
Wartość liczby a= 163√4 jest równa wartości liczby?
wie ktoś jak to zrobić ?
22 lis 20:37
pablo: a jakie były odpowiedzi ?
22 lis 20:38
.:
= 24*22/3= 214/3
22 lis 20:38
pablo: 163=4096*2=8192
22 lis 20:38
asdf: 42*41/3 = 42+1/3
albo
a = 3√16*16*16*4
22 lis 20:40
asdf: pablo źle...
22 lis 20:40
malaczarna: odp sie zgadza 2 i 14\3 ale zupełnie nie wiem jak to zrobić i czemu tak wychodzi ?
22 lis 20:40
22 lis 20:41
malaczarna: skąd te 2\3 ? Może ktoś tak krok po kroku ?
22 lis 20:45
.:
16= 24 3√4= 41/3= (22)1/3= 22*1/3= 22/3
24*22/3= 24+23= 2143
22 lis 20:51
gocha: (3√16*4−2)3=
30 kwi 13:27
30 kwi 13:30
damian: Δ≤0
30 kwi 13:55