odcinek
olaa: Dany jest odcinek AB o długości 58. Na odcinku AB znajdź taki punkt M, aby suma pól kwadratu o
boku AM i trójkąta równobocznego o boku MB była najmniejsza. Oblicz długość odcinka AM
22 lis 20:34
aniabb:

a+b = 58 ⇒ a=58−b
P = a
2 + b
2√3/2 min
(58−b)
2 + b
2√3/2
3362 −116b +(1+
√3/2)b
2 min w wierzchołku
| | 116 | | 116 | | 116(2−√3) | |
b= |
| = |
| = |
| |
| | 2(1+√3/2) | | 2+√3 | | 4−3 | |
b=116(2−
√3) ≈31
punkt M jest około 31j. od B
22 lis 21:05
irena_1: Aniu!
Pole trójkąta równobocznego o boku b to
a nie
22 lis 21:12
.:

|AM|= 58−x
x∊(0,58)
| | x2√3 | | 1 | | 1 | |
f(x)= (58−x)2 + |
| = x2−116x+582+ |
| √3 x2= (1+ |
| √3)x2−116x+582 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 4+√3 | |
f(x)= ( |
| )x2−116x+582 |
| | 4 | |
parabola ramionami do góry, f(x) osiąga minimum dla odciętej wierzchołka
| | −b | |
xmin= |
| =.......... (rachunki niezbyt przyjazne |
| | 2a | |
22 lis 21:15
.:
| | a2√3 | |
P(trójkąta równobocznego) = |
| |
| | 4 | |
22 lis 21:16
.:
Na rysunku
aniabb widnieje
prostokąt
22 lis 21:18
aniabb: przecież wiem

ale co zrobić że nie ma opcji popraw
22 lis 21:19
...o lol: aniabb jest superrr

chcałbym mieć taką wiedzę jak ta wspaniała dziewczyna
22 lis 21:19
.:
Porządnie rysować ! i tyle
22 lis 21:20
aniabb: bo na pomysł dorysowania wpadłam na końcu, jak już miałam obrazek i obliczenia i mi się nie
zmieścił
22 lis 21:20
.:
22 lis 21:21
...o lol: to sam sobie rysuj , co już się jej pomylić nie można

nawet najlepszemu sie zdaza, jak
jestes taki mądry/a to sobe zam rysuj
22 lis 21:21
.:
22 lis 21:21