Wyznacz dziedzinę
bobasik: Wyznacz dziedzinę
f(x)=
ln(x+3)x2−4x
dodam że mam problem wyznaczeniem przedziałów
wiem ze w liczniku x≥−3
a w mianowniku mam x(x−4) a stąd x=0 oraz x=4
mam problem z zaznaczeniem tego na osi liczbowej i wyznaczeniu przedzialu. prosze o pomoc
22 lis 20:32
konrad: w liczniku x>−3
x∊(−3,∞)\{0,4}
albo
x∊(−3,0)u(0,4)u(4,∞)
22 lis 20:34
krystek: Żle.Powtarzasz się już miałeś to rozpisane. Jakie zał jest dla mianownika? a log z jakich
liczb istnieje?
22 lis 20:35
bobasik: Dzieki Ci, faktycznie uzylem zlego znaku
22 lis 20:35
bobasik: Mianowik nie może byc zerem, a liczba logarytmowana musi byc wieksza od zera tak?
22 lis 20:38
krystek: Tak
22 lis 20:38
bobasik: czyli to co napisał konrad jesli chodzi o przedzial jest poprawne?
22 lis 20:39
krystek: I jeszcze wątpisz? Miałeś w poprzednim poście napisane "narysuj oś liczbową i zaznacz.
22 lis 20:41