Rozwiąż nierówność
Lary: Prosiłbym o pomoc z jeszcze jednym zadankiem.
2
2x+1 + 5 * 2
x−1 − 9 ≤ 0
Podzieliłem całość przez dwa:
Podstawiłem t= 2
x , ale wychodzi taka delta, że nie jestem w stanie rozwiązać dalej. Ma ktoś
jakiś lepszy pomysł na to zadanko?
22 lis 20:31
Basia:
2
2x*2
1 + 5*2
x*2
−1 − 9 ≤ 0
| | 5 | |
2*(2x)2 + |
| *2x − 9 ≤ 0 /*2 |
| | 2 | |
4(2
x)
2 + 5*2
x − 18 ≤ 0
Δ = 25+16*18 = 25+288 = 313
niestety paskudna
| | −5+√313 | |
x = log2 |
| = −3+log2(−5+√313) |
| | 8 | |
i nic prostszego nie dostaniemy
albo tak ma być, albo może jakiś błąd przy przepisywaniu
22 lis 20:39
Lary: też mi tak wyszło, ale miałem nadzieje że jest inny sposób
22 lis 20:42