| e−x+2 | ||
f(x)= | ||
| 1−x |
| e−x+2 | ||
limx−>1− | = +∞ | |
| 1−x |
| e−x+2 | ||
limx−>1+ | = −∞ | |
| 1−x |
| f(x) | e−x+2 | 1 | +∞ | |||||
A= limx−> −∞ | = limx−> −∞ | * | = | = −1 | ||||
| x | 1−x | x | −∞ |
| e−x+2 | ||
B= limx−> −∞ ( | +x)= 0 | |
| 1−x |
| f(x) | e−x+2 | 1 | 2 | |||||
limx−> +∞ | = limx−> +∞ | * | = | = +∞ | ||||
| x | 1−x | x | 0+ |
| +∞ | ||
1. | jest symbolem nieoznaczonym | |
| −∞ |
| n2 | n | n | ||||
popatrz na takie granice | ; | ; | ||||
| −n | −n2 | −n |
| e−x+2 | ||
limx→−∞ | = (na mocy reguły de l'Hospitala) | |
| (1−x)*x |
| −e−x | ||
limx→−∞ | = (na mocy reguły de l'Hospitala) | |
| 1−2x |
| e−x | +∞ | |||
limx→−∞ | = | = −∞ | ||
| −2 | −2 |
| e−x | ||
limx→+∞ | = 0 | |
| (1−x)*x |
czarna magia, dwa lata nie miałam matematyki i nagle muszę od nowa się jej uczyc.
| 1−e−2x | 2e−2x | |||
limx−>+∞ | = limx−>+∞ | = 0? | ||
| x−3 | −3 |
| 1−e−2x | 2e−2x | |||
limx−>−∞ | = limx−>−∞ | = −∞? | ||
| x−3 | −3 |
| 1−e−2x | 2e−2x | |||
limx−>+∞ | = limx−>+∞ | = limx−>+∞U{−4 | ||
| (x−3)*x | 2x−3 |
| 1−e−2x | ||
x→+∞ ⇒ e−2x → 0 ⇒ 1−e−2x → 1 i x−3→ ∞ ⇒ | → 0 | |
| x−3 |
| −∞ | ||
x→−∞ ⇒ e−2x → +∞ i masz symbol nieoznaczony | ||
| −∞ |
| 1−e−2x | +2e−2x | |||
limx→−∞ | = limx→−∞ | = | ||
| x−3 | 1 |
| f(x) | ||
skoro limx→+∞ f(x) = 0 ⇒ limx→+∞ | na pewno też = 0 | |
| x |
| 1−e−2x | 1−(+∞) | −∞ | ||||
limx→−∞ | = | = | ||||
| x(x−3) | −∞(−∞) | +∞ |
| 1−e−2x | 2e−2x | |||
limx→−∞ | = limx→−∞ | |||
| x2−3x | 2x−3 |
| −4e−2x | ||
= limx→−∞ | = −4*(+∞) = −∞ | |
| 1 |