Kto mi zrobi dokładnie to zadanie i wytłumaczy ?
Sfora : Kto mi zrobi dokładnie to zadanie i wytłumaczy ?
Dany jest ciąg ( x ; 2x+y ; y ; 18 ) Wyznacz x i y tak, aby trzy pierwsze wyrazy tworzyły ciąg
arytmetyczny, a trzy ostatnie − geometryczny .
22 lis 20:25
krystek: def c arytmetycznego i geometrycznego: Zastosuj
22 lis 20:26
Basia:
| | x+y | |
x; 2x+y; y tworzą ciąg arytmetyczny ⇔ 2x+y = |
| ⇔ 2(2x+y) = x+y |
| | 2 | |
2x+y; y; 18 tworzą ciąg geometryczny ⇔ y
2 = 18(2x+y)
musisz rozwiązać ten układ równań:
4x + 2y = x + y
y
2 = 38x + 18y
22 lis 20:29
Sfora : A mogłabyś go rozwiązać za mnie bo nie za bardzo wiem jak
22 lis 20:41
Basia:
wyznacz x z pierwszego równania; to na pewno potrafisz
napisz co zrobiłeś(aś)
22 lis 20:42
Sfora : w pierwszym równaniu mogę podzielić przez 2
22 lis 20:51
Sfora : ?
22 lis 20:52
Basia: a po co ? (tam jest literówka; nie 38 tylko 36 = 2*18)
4x − x = y−2y
3x = −y /*(−1)
y = −3x
(−3x)2 = 36x + 18(−3x)
9x2 − 36x + 54 = 0 /:9
x2 − 4x + 6 = 0
policz Δ i pierwiastki
potem dla każdego x odpowiedni y
22 lis 20:59
Sfora : delta mi wyszła ujemna
Czy tak ma być ?
23 lis 16:39