Rozwiąż równanie:
Lary: (√5−2)x2−2x = (√5+2)2−5x
22 lis 20:16
ICSP: (√5 − 2)a = (√5 + 2)−a
dasz sobie radę dalej ?
22 lis 20:17
22 lis 20:17
Lary: tak, tylko skąd ta zależność wynika? jak to udowodnić
22 lis 20:18
Lary: bo prawa strona wyszła mi tak:
(√5−2)−2+5x
22 lis 20:20
ICSP: jest to oczywista zależność. Jak chcesz ją sobie udowodnić to przemnóż licznik i mianownik
przez √5 + 2 i zobacz co się stanie.
22 lis 20:20
Lary: znaczy tak założyłem
22 lis 20:20
Mati_gg9225535:
| | (√5−2)(√5+2) | | 5−4 | | 1 | |
√5−2= |
| = |
| = |
| |
| | √5+2 | | √5+2 | | √5+2 | |
√5+2=t
t
−(x2−2x) = t
2−5x ⇔ −(x
2−2x)=2−5x
22 lis 20:20
Lary: dobra już to widze, dziękuje i pozdrawiam
22 lis 20:22