Napisać równanie prostej l przechodzącej przez pkt A (-2, 0, 1)
Menes: Napisać równanie prostej l przechodzącej przez pkt A (−2, 0, 1) oraz prostopadłej do prostej l1
= (x−1)/2 = (y−3)/−4 = z/2 i przecinającej prostą l2 = x=y=z.
Z prostej l1 wyciągnąłem wektor kierunkowy [2,−4,2] i wiadomo, że jest on prostopadły do
wektora kierunkowego szukanej prostej. Z równania l2 wynika, że prosta ta przechodzi przez
punkt (0,0,0), a jej wektor kierunkowy wynosi [1,1,1]. I na tym się zatrzymałem. Nie wiem, być
może źle sobie wyobraziłem całą sytuację i stąd nie mogę rozwiązać tego zadania.
22 lis 20:13