.
...: Jaka jest najłatwiejsza metoda rozwiązywania 3 równań z 3 niewiadomymi ?
Proszę o pomoc
22 lis 20:10
krystek: Liceum ? Wyznacznikami
22 lis 20:12
Mati_gg9225535: zalezy od układu, ale chyba najlatwiej z pierwszego wyznaczyc jedna wartosc wstawic do drugiego
i trzeciego i masz 2 rownania z 2 niewiadomymi potem znow z jednego wyliczyc kolejna wartosc i
wstawic do 3 co daje 1 rownanie z 1 niewiadomą potem wylicza sie i wstawia do poprzednich
wersji
22 lis 20:13
...: Tak. A możesz mi to wytłumaczyć ?
22 lis 20:13
...: Ok. Dzięki wielkie... teraz popróbuje na swoich przykładach, jak coś to będę pytał
22 lis 20:14
...: ok.. mam takie coś
a,b,c − ciąg geometryczny
a,b+8,c − ciąg arytmetyczny
a,b+8,c+64 − ciąg geometryczny
mam wyznaczyć a,b,c uwzględniając wszystkie możliwości
22 lis 20:26
krystek: b2=a*c
2(b+8)=a+c
(b+8)2=a(c+64 ) z def c arytm i geom
22 lis 20:28
...: i teraz np. wyznaczam z pierwszego a ?
22 lis 20:33