kapitalzicja
bolka: mama włożyła do banku 2000 zl na okres 1,5 roku. kapitalizacja jest kwartalna 6% w stosunku
rocznym. Oblicz, ile mama dostanie po upływie roku?
Mi wychodzi 2020 zł? To jest dobra odpowiedzieć?
Licxzę tak:
kapitalizacja kwartalna: jesli tak, to po 18 miesiacach mamy 6 takich kapitalizacji., czyli
potęgę też skracam z tym i to co w nawiasie, to też 0,01 ma być.
tzn.
2000*(1+0,01)1
22 lis 19:56
Saizou : 6% na rok zatem 1,5% na kwartał
| | 1,5 | |
Kk=2000*(1+ |
| )4 4 bo rok ma 4 kwartały |
| | 100 | |
22 lis 19:58
bolka: przepraszam, ile mam dostanie po upływie 1,5roku
22 lis 19:58
bolka: przepraszam, wkradł mi się tam mały błąd
22 lis 19:59
Saizou : czy 4 zmień na 6
22 lis 20:00
bolka: a skad się bierze ta potęga? nie skracam jej?
22 lis 20:01
Saizou : bo wzór na kapitalizację odsetek (procent składny) to:
Kk=Ko(1+p%)n
gdzie Ko− kapitał początkowy (kapitał który inwestujemy)
p%− procent oprocentowania na dany okres
n− ilość okresów
np. oprocentowanie wynosi 12% w skali roku z miesięczną kapitalizacją, a chcemy zainwestować na
2 lata, zatem mamy
12% na rok
czyli 1% na miesiąc
a wiemy że 2 lata mają 24 miesiące zatem n=24
22 lis 20:05
Saizou : a czemu mamy ją skracać
22 lis 20:05
bolka: gdzies to sie w szkole skracało

. tzn, jezeli przykładowe zadanie, mozesz mi dać i sprawdzić,
żebym dobrze rozwiązał?
22 lis 20:06
22 lis 20:11