Wielomiany zadanie z rozkładem na czynniki
Gersiu: Cześć!
Ogólnie nie mam problemu z tego typu zadaniami ,ale z tym akurat tak:
x5 − 2x4 − 6x3 + 12x2 = 18 − 9x
Nie wiem czy jest szansa z twierdzeniem o pierwiastkach całkowitych bo −1 i 1 nie pasują więc
nie wydaje mi się ,że tędy droga. Prosił bym o naprowadzenie do rozwiązania. Z góry dzięki
22 lis 19:53
konrad: metodą grupowania wyrazów chyba powinno dać radę
22 lis 19:56
Aga1.: x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=0
x4(x−2)−6x2(x−2)+9(x−2)=0
22 lis 19:56
Basia:
x5 − 2x4 − 6x3 + 12x2 + 9x − 18 = 0
x4(x−2)−6x2(x−2)+9(x−2) = 0
(x−2)(x4−6x2+9) = 0
(x−2)(x2−3)2 = 0
(x−3)(x−√3)2(x+√3)2 = 0
potrafisz już chyba dokończyć
22 lis 19:57
Patryk: da się pogrupować (x−2)
22 lis 19:57
Gersiu: Super nie wpadł bym na to dzięki
22 lis 19:58
bezendu1990: x
5−2x
4−6x
3+12x
2+9x−18=0
x
4(x−2)−6x
2(x−2)+9(x−2)=0
(x−2)(x
4−6x
2+9)+0
t=x
2 i jedziesz
22 lis 19:59
Gersiu: Tak już wykonałem ,wynik się zgodził

teraz męczę się tylko z:
24x
3 − 26x
2 + 9x − 1 = 0 ale mam nadzieję ,że zaraz wymyślę
22 lis 20:08
22 lis 20:35
Gersiu: A więc wyszło mi z tabelki hornera : 24x2 − 24x +2
więc delta = 4 a pierwiastek z delty 2
x1 = 14−224 = 12
x2 = 14+224 = 23
tak więc x= 12 , 23
a w odpowiedziach mamy 12 , 13, 14
gdzie więc popełniłem błąd?
22 lis 20:49
Aga1.: Wychodzi
24x2−12x+2
22 lis 21:02
Aga1.: Poprawka 24x2−14x+2
22 lis 21:03
Gersiu: Ehh mam napisane −14 a liczę −24 ,za późna godzina na naukę

super wszystkie zadanka zrobione
wielkie dzięki
22 lis 21:07