fizyka
maciek: Nie matemtyczne ale potrzebuje pomocy. Przepływający pod mostem kuter zgubił koło ratunkowe.
Rybak spostrzegł brak koła pół godziny później. Zawrócił i dogonił koło 5km od mostu. Oblicz
prędkość rzedki ( pod prąd)
22 lis 19:52
maciek: f5
22 lis 20:51
+-: | | 5 | | 0,5(vk+vr)−5 | |
Czas t= |
| t=0,5+ |
|
|
| | vr | | vk−vr | |
| | 0,5(vk+vr)−5 | | 5 | |
0,5+ |
| = |
|
|
| | vk−vr | | vr | |
0,5(v
k−v
r)*v
r+0,5(v
k+v
r)*v
r−5v
r=5v
k−5v
r
v
k*v
r=5v
k
v
r=5
22 lis 21:40
+-: można popatrzeć tak rzeka jest platformą po której porusza się kuter jeżeli Jechał (płynął) w
jedną stronę przez czas t ( tu 0,5h) to aby wrócić z tą samą prędkością musi jechać tą samą
ilość czasu czyli w tym wypadku 0,5h łącznie 1h w tym czasie rzeka pokonała 5km, a więc
prędkość rzeki 5km/h
22 lis 23:30