pochodna z x to jest 1?
ty: pochodna z x to jest 1?
(x)' = 1
22 lis 19:14
Patryk: tak
22 lis 19:16
ty: y' =
1−x3 √π = 3x
2

? dobry wynik?
22 lis 19:39
konrad: | 1−x3 | |
| ← to jest funkcja wyjściowa? |
| √π | |
22 lis 19:41
ty: tak
22 lis 20:03
konrad: no to źle, gdzie Ci √π zniknął ?
22 lis 20:06
ty: nie wyjsciowa tylko początkowa
22 lis 20:08
krystek: | | 1 | |
y= |
| *(1−x3) i teraz pomyśl |
| | π | |
22 lis 20:09
krystek: @ty wyjściowa =poczatkowa
22 lis 20:09
ty: jesli mam to zle, to nie wiem gdzie robie błąd... mozesz rozpisac ten przykład?
22 lis 20:29
krystek: Zapisz :
y=af(x) ⇒y'=a(f(x))' zastosuj
22 lis 20:31
22 lis 20:32
ty: dół sie robi do kwadratu przy dzieleniu wiec pierwiastek mi zniknął i zostało same pi ktore
skrócilem z pi na górze i zostało mi jako wynik 3x2
22 lis 20:43
22 lis 20:44
ty: no a stała =0
?
22 lis 20:45
konrad: ups
22 lis 20:45
konrad: nie no zaraz, dobrze jest...
22 lis 20:46
krystek: ≥Dlaczego Konrad ups? Policzyłeś dobrze
22 lis 20:46
konrad: aa, Ty krystek to do kolegi
ty mówiłeś
22 lis 20:47
krystek: 20:31 przeczytaj uważnie
22 lis 20:47
krystek: @konrad napisałam ,że dobrze policzyłeś a ty nie rozumie .
22 lis 20:49
konrad: no wiem, już wiem
22 lis 20:51
22 lis 20:52
krystek: W liczniku nie zapisałs √π a napisałeś π
22 lis 20:53
22 lis 20:57
ty: no i jestesmy w domu

dzięki
22 lis 20:58
krystek: Niepotrzebnie tym sposobem robiłeś.. Wystarczy wyłączyć stałą przed znak pochodnej
22 lis 20:59
krystek: Ty jesteś , My byliśmy.
22 lis 21:00
ty: nie znam jeszcze wszystkich metod

dopiero zaczynam wiec lepiej powoli robic metodami ktore
sie zna
22 lis 21:01
22 lis 21:32
ty: a co bys z tym zrobił?

(
1√x)'
czemu takie male mi wychodza te ułamki?
22 lis 21:57
konrad: użyj dużego U
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)=− |
| * |
| =− |
| |
| | x | | 2√x | | 2x√x | |
22 lis 22:00
ty: a
cos
2 x

bo wychodzi mi inaczej niz na kalkulatorze pochodnych
22 lis 22:29
Franek: 2cosx*(−sinx)
22 lis 22:30
ty: wynik to −2sin[x]cos[x]
tylko czemu?
22 lis 22:34
konrad: pochodna funkcji złożonej
22 lis 22:53