Krótkie zadanie 5x9k=7(x-2)
Matematyka: Jaką liczbe trzeba wpisać w miejsce "k" , aby x wynosiło 3.
5x−9k=7(x−2)
Proszę o rozpisanie , gdyż na to jest jakiś sposób lecz niepamietam .
22 lis 19:13
Mati_gg9225535: podstaw x=3 i wylicz k

5*3−9k=7*(3−2) na pewno tu jest 7 a nie 6?
22 lis 19:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli jest to pytanie testowe ... to polecam za x podstawić 3 i wyznaczyć 'k'
jeżeli chcesz rozwiązanie to:
5x−9k = 7(x−2)
5x − 9k = 7x − 14
5x − 7x = −14 + 9k
−2x = −14 + 9 k
8 = 9k
k =
22 lis 19:28
Matematyka: dobra dzieki wielkie o to mi chodziło

]]
22 lis 19:29