Krotkie zadanie
Gryps szpitalny: Krótkie zadanko
Zbadaj monotoniczność ciągu:
20 maj 18:43
Gryps szpitalny: Wiem, że coś trzeba podstawić, coś dodać coś odjąć, ale pytanie jak?
20 maj 18:58
Eta:
badamy znak różnicy:
a
n+1 − a
n pamiętając , że n −−−−− liczba naturalna
jeżeli <0 −−− ciąg malejący
>0 −−−− ciąg rosnący
= 0 −−− ciąg stały
zatem:
| | (n+1) − ( n+2) | |
= |
| =
|
| | ( n+2)(n+1) | |
=
mianownik zawsze dodatni, licznik ujemny więc jaki znak ma ta różnica?
podaj odpowiedź i to wszystko
20 maj 19:06
Gryps szpitalny: A tego ostatniego mianownika już sie nie wymnaża?
Ciąg malejący, tak?
20 maj 19:16
Eta:
Taaaaaak .... malejący
20 maj 20:09