powie mi ktoś skąd się to wzięło?
kim: powie mi ktoś skąd się to wzięło? bo analizowałam jedno zadanie i się zacięłam na czymś tak
banalnym
z tego (a−b)(a+b)+5(a−b)=0
to (a−b)(a+b+5)=0
22 lis 19:08
kim: ?
22 lis 19:29
Piotr:
(a−b) zostalo wyciagniete przed nawias
22 lis 19:34
kim: faktycznie... wielkie dzięki!
aha, jeszcze jedno...
jak z tego: log2(πa) + log2(π+a)−2log(π+a)+1 ≥ 0
zrobiło się to: [ log(πa) ]2 + [ log(π+a)−1 ]2 ≥ 0
22 lis 21:10
kim: ?
22 lis 21:34
Mila: zwinięcie wzoru (a2−2ab+b2)=(a−b)2
gdzie a=log(π+a)
b=1
(log(π+a)−1)2=log2(π+a)−2log(π+a)+12
22 lis 22:12