równania kwadratowe
hehe: co zrobić z taką deltą?
mam równanie mx2−(m2 + m + 1)x + m + 1 = 0
delta wyszła mi : (m2 + m −1)2 i teraz zastanawiam się co zrobić z potęgą, bo nie wiem jak z
tego obliczyć m1 i m2
22 lis 19:04
hehe: lepiej zapisać to w takiej postaci? (m(m+1)−1)2 jako wzór na kwadrat różnicy?
22 lis 19:25
hehe: ?
22 lis 21:35
Beti: A jakie masz polecenie do tego równania?
22 lis 21:38
hehe: wyznacz te wartości parametru m, dla których oba rozwiązania równania mx
2 − (m
2 + m + 1)x + m
+ 1 = 0 są większe od 1
czyli Δ>0
x1−1>0
x2−1>0
i nie wiem co dalej z tą deltą
22 lis 21:47
Ajtek:
A co to jest x
1−1, x
2−1
22 lis 21:50
hehe: x1 > 1 czyli x1 − 1 > 0 to jest z treści zadania, miejsca zerowe tej funkcji
22 lis 21:51
Ajtek:
Ok zgadza się, nie doczytałem dokładnie treści zadania.
Jeżeli x1>1 i x1>1 to:
x1+x2>2 i x1*x2>1
Wzory Vietea i jazda, oczywiście Δ>0
22 lis 21:54
Basia:
@Ajtek
12+10 > 2
12*10 > 1
i co oba są większe od 1 ?
22 lis 21:56
hehe: właśnie nie wiem, jak otrzymać warunek z tej delty skoro wynosi ona (m2+m−1)2
22 lis 21:58
Ajtek:
Cześć Basia no nie. Ale dałem założenie że x1>1 i x2>2, czyż nie?
22 lis 21:58
Basia:

warunki będą takie:
| | −b | |
Δ>0 i m>0 i xw = |
| > 1 i f(1)>0 |
| | 2a | |
lub
| | −b | |
Δ>0 i m<0 i xw= |
| > 1 i f(1)<0 |
| | 2a | |
22 lis 22:02
Basia:
@Ajtek masz napisać warunki, przy których x1,x2>1
teza nie może być założeniem
przy Twoich warunkach x1 i x2 nie muszą być oba > 1
22 lis 22:03
Ajtek:
Masz rację. Za szybko i na skróty to chciałem rozwiązać. Dla Ciebie
Basia
22 lis 22:05
hehe: a czy wcześniejszy sposób, który napisałam z (x1−1)(x2−1) jest dobry?
i nadal nie wiem jaki przedział dla m wychodzi z delty
22 lis 22:06