matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stirometria
monia41:
wyznacz obj. i pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego ktorego wys. wynosi4√3
22 lis 19:04
Basia:
w czworościanie foremnym o boku a mamy H
2
+(
2
3
h)
2
= a
2
a
√
3
h =
2
4
a
2
*3
H
2
+
*
= a
2
9
4
a
2
H
2
+
= a
2
3
2
H
2
=
a
2
3
2
a
2
= 16*3 = 48
3
3
a
2
=
*48 = 3*24 = 72 = 36*2
2
a = 6
√
2
a
2
√
3
72
√
3
P
p
=
=
= 18
√
3
4
4
P
c
= 4*P
p
= 4*18
√
3
= 72
√
3
1
1
V =
*P
p
*H =
*72
√
3
*4
√
3
= 24*4*3 = .....
3
3
23 lis 04:26