Ciągi
aga: 
Podczas urodzin solenizant na pytanie: Ile ma lat, odpowiedział: gdy mój wiek sprzed 20 lat
pomnożę przez mój wiek za 10 lat, to otrzymam liczbę mniejsza od 175. Oblicz ile lat może mieć
obecnie solenizant, jeżeli wiadomo, że ma ponad 20 lat.
Tak zaczęłam (x−20)*(x+10)<175
x
2−10x+30<175
20 maj 18:43
RunMan: x2−10x−200 < 175
x2−10x−375 < 0
Δ = 100 − 4 * 1 * −375
Δ = 1600
√Δ = 40
x1 = 10 − 40 / 2
x1 = −15
x2 = 10+40 / 2
x2 = 25
20 < x < 25
x ∊ (20;25)
20 maj 18:52
aga: Do RunMan: Dzięki! Jeszcze jak byś mógł zerknąć na zadanko o pięć pozycji niżej? Jak nie sprawi
Tobie to problemu.
20 maj 20:13