WIELOMIANY
Roberto: Witam i proszę o pomoc, bo czarna magia.

Dane są wielomiany.
W(x)=2x
3+5x
2−8x−20
P(x)=−4x+2
Q(x)=(3x−5)(x
2−5x+6)
a) Przedstaw Q(x) w postaci sumy jednomianów.
b) Rozłóż W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
c) Znajdź pierwiastki każdego z wielomianów.
d) Oblicz M(x)=−4W(x)+[P(x)]
2 podaj jego stopień i wyraz wolny.
e) Oblicz Q(−1).
22 lis 18:59
Roberto: WIELOMIANY
22 lis 19:18
bezendu1990: b) W(x)=2x3+5x2−8x−20=x2(2x+5)−4(2x+5)=(2x+5)(x2−4)=(2x+5)(x−2)(x+2)
22 lis 19:25
Roberto: dzieki

bezendu1990
22 lis 19:31
Mati_gg9225535: a) wymnoz nawiasy i uprosc wyrazy podobne jesli sie pojawią
22 lis 19:31
bezendu1990: | | 5 | |
c) W(x)= x=− |
| ⋁ x=−2 ⋁=2 |
| | 2 | |
| | 5 | |
Q(x)= x= |
| ⋁ x=−2 ⋁ x=−3 |
| | 3 | |
e)[3*(−1)][(−1)
2−5*(−1)+6]=−3*12=−36
22 lis 19:32
Roberto: A w tym c) jak do tego dojść i to wyliczyć
22 lis 19:36
Mati_gg9225535: e) Q(−1)= [ 3*(−1) − 5] * [ (−1)2 − 5*(−1) + 6 ] = (−3−5)(1+5+6)=−8*12=−96
22 lis 19:36
bezendu1990: a no tak ja zjadłem −5
22 lis 19:40
Roberto: Mati w tym a) to tak ma być;
(3x2−15x+18)(−5x2+25x+30)
22 lis 19:41
bezendu1990: masz odszukać pierwiastki czyli miejsca zerowe czyli pomyśl sobie co wstawione za x da Ci zero
22 lis 19:42
Kejt: ahoj

widzę, że radzicie sobie beze mnie?
22 lis 19:43
Roberto: mh
22 lis 19:43
bezendu1990: witaj Kejt A Ty nie odpoczywasz po maturze ?
22 lis 19:44
Roberto: No właśnie czekam i czekam na ciebie
22 lis 19:44
Roberto: I się doczekałem hura
22 lis 19:44
Kejt: tylko 10 minut się spóźniłam

od czego tu odpoczywać..mój mózg pragnie matematyki

ja jestem ciężko uzależniona, a jutro rozszerzenie piszę

i zadanka robię
22 lis 19:46
Mati_gg9225535: pomyśl? raczej moze byc ciezko

chyba ze zna te metody gdy suma wspolczynnikow =0 to
| | c | | c | |
x1=1 i x2= |
| lub x1=−1 i x2=− |
| |
| | a | | a | |
22 lis 19:47
Roberto: spoko 10 minut to nie spóźnienie
22 lis 19:47
Mati_gg9225535: a u mnie w szkole nie zrobili tych próbnych matur... ;c
Kejt zapamietaj zadanka dla mnie
22 lis 19:48
Kejt: ok..to na czym skończyliście?
22 lis 19:48
Kejt: z rozszerzenia? okej..spróbuję..przepiszę sobie na tablice jak zdążę
22 lis 19:49
Roberto: myśle nad a) i nic nie wymyśle
22 lis 19:49
Roberto: rozszerzona

trzymał będe kciuki
22 lis 19:50
Kejt: nie umiesz tego wymnożyć?
22 lis 19:50
Roberto: ale przez siebie

próbowałem tam wyżej ale chyba nie tak
22 lis 19:51
Kejt:
Q(x)=(3x−5)(x
2−5x+6)=3x*x
2−3x*5x+3x*6−...
teraz rozumiesz? próbuj
22 lis 19:52
Roberto: tak próbowałem wyżej, zerkniesz ?
22 lis 19:54
Kejt: z 19:41? trochę to pokręciłeś..
22 lis 19:56
Roberto: (3x3−15x2+18)(−5x2+25x+30)
22 lis 19:57
Roberto: a tak?
22 lis 19:57
Roberto: tak 19;41
22 lis 19:58
Kejt: no właśnie przekombinowałeś znowu.. po kolei po prostu lecisz...nie możesz tego zostawiać w
nawiasach, bo to wygląda jak kolejne mnożenie.. rozumiesz o co mi chodzi?
22 lis 19:59
Roberto: 3x*x2−3x*5x+3x*6−5*x2−5*5x+5*6
22 lis 20:02
Roberto: 
a tak
22 lis 20:02
Kejt: dwa ostatnie znaki się nie zgadzają..
22 lis 20:03
Roberto: ..+5*5x−5*6
22 lis 20:04
Kejt:
22 lis 20:06
Roberto: 
i co dalej to jakoś się liczy czy już tak zostawi się
22 lis 20:10
Kejt: zredukuj wyrazy podobne.
22 lis 20:15
Roberto: to zostało mi +5 tylko chyba że znowu nie to zrobiłem
22 lis 20:22
Kejt: tak, bo 3x3 chociażby nie powinno Ci się skrócić..
22 lis 20:23
Roberto: a tak 3x3−15x2+18x−5x2+25x−30
22 lis 20:26
Roberto: czy to z tymi podkreśleniami trzeba ale tam to po podkreślać wiem co i jak ale dalej jak już
mam podkreślone to nie wiem co dalej zrobić
22 lis 20:28
Kejt: powinieneś podkreślić tym samym sposobem wyrażenia o tym samym stopniu przy 'x'
np. 15x2 i −5x2
i wtedy to dodajesz/odejmujesz
22 lis 20:29
Roberto: 3x3−20x2+43x−30
22 lis 20:34
Roberto: 
nie wiem czy o to ci chodziło
22 lis 20:35
Kejt:
22 lis 20:36
Roberto: 
naprawdę

No nie wierzę
22 lis 20:38
Kejt: naprawdę
22 lis 20:41
Roberto: muszę chwilkę wyrównać krążenie w organizmie i może spróbujemy c) i d) MOJA NAUCZYCIELKO
KEJT
22 lis 20:41
Kejt: chyba, że ja się pomyliłam...a to będzie źle wróżyło jutrzejszej maturce
22 lis 20:41
Kejt: okej...tylko pamiętaj, że o 21 znikam
22 lis 20:42
Roberto: NIE napewno jutro bedzie gładziutko. WIEM MAMY KWADRANS NA c i d
22 lis 20:43
Roberto: podpowiedz trochę proszę a ja za trzy minutki jestem
22 lis 20:45
Roberto: jestem

Dane są wielomiany.
W(x)=2x3+5x2−8x−20
P(x)=−4x+2
Q(x)=(3x−5)(x2−5x+6)
c) Znajdź pierwiastki każdego z wielomianów.
d) Oblicz M(x)=−4W(x)+[P(x)]2 podaj jego stopień i wyraz wolny.
22 lis 20:48
Kejt:
W(x) żeby policzyć pierwiastki tego wielomianu musisz go doprowadzić do postaci iloczynowej..a
robisz to tak:
łączysz wyrazy w pary, pierwszy z drugim i trzeci z czwartym. potem wyłączasz przez każdy z
nich wspólny czynnik przed nawias. (w nawiasie w obydwu przypadkach powinno wyjść to samo) i
dalej wyłączasz nawias przed nawias.
przykład:
x3+2x2+x+2=x2(x+2) + 1(x+2) = (x2+1)(x+2)
rozumiesz?
i wtedy każdy z tych nawiasów przyrównujesz do zera.
22 lis 20:50
Roberto: to trochę mi rozjaśnia. A o której masz jutro maturę o 8

muszę wiedzieć kiedy trzymać kciuki
22 lis 20:52
asdf: no to pisz rozwiązania....
c) znajdz pierwiastki kazdego z wielomianow
2x3 + 5x2 − 8x − 20 = 0
−4 przed nawias i 8 z 20 będzie git.
−4x + 2 = 0
to dasz rade co?
(3x − 5)(x2 − 5x + 6) = 0
3x − 5 = 0
x2 − 5x + 6 = 0
tez dasz rade
d później, pierw zrob to
22 lis 20:52
pablo: Roberto przecież miałeś już to rozwiązane zobacz wpis bezendu1990 19:32
22 lis 20:52
Kejt: tak o 8..uwaga..w gabinecie dyrektora

ciepło będzie przynajmniej..
22 lis 20:52
Roberto: Kejt. to bedzie cieplutko, milo i milo
22 lis 20:54
Roberto: wiem że wyniki mi napisał ale ja chce się nauczyć jak do tego dojść.
22 lis 20:55
Kejt: i bardzo dobrze, że chcesz się nauczyć..spróbuj to rozłożyć tak jak napisałam
22 lis 20:58
Roberto: postaram sięto co jutro o tej samej poże pochwalisz sie jak poszło czy w dzień? o której?
22 lis 20:59
Kejt: jutro powinnam być dosyć wcześnie... koło 13. ale na pewno przed 14
22 lis 21:00
Roberto: oki to zajrzę o 14. Do dnia Kejt i pamiętaj że trzymam
22 lis 21:01
Kejt: dziękuję Ci

dobranoc
22 lis 21:02
Roberto: Kolorowych pa pa
22 lis 21:03
Roberto: x
2(7x)−4(7x)=0
x
2−4=0 7x=0
x=2 x=−7 sprzeczność
x=−2
CZY TO TAK
22 lis 21:23
Kryspin : alejandro, roberto hehe prawie jak LG
22 lis 21:24
Roberto: PRAWIE robi wielką różnice he he
22 lis 21:27
Kryspin : hehe, to mnie Roberto zagiąłeś

22 lis 21:31
Kejt: jestem już jakby co
23 lis 13:27
Roberto: Witaj Kejt

Jak tam maturka

Tak jak mówiłem Bułka z masłem ?
23 lis 14:03
Roberto: Patrzyłaś na te moje wypociny z 21;23
23 lis 14:11
PuRXUTM: x2(7x)−4(7x)=7x(x2−4)=7x(x−2)(x+2)
7x(x−2)(x+2)= ⇔ x=0 v x=2 v x=−2
23 lis 14:19
Roberto: Dzięki dzięki PuRXUTM. spróbuje resztę
23 lis 14:24
Roberto: Q(x)=(3x−5)(x
2−5x+6)=0
3x−5=0 x
2−5x+6=0
I CO DALEJ

?
23 lis 14:36
Roberto: podpowie mi ktoś
23 lis 14:44
Aga1.: 3x=5//:3 A do drugiego licz Δ, x1, x2
x=
23 lis 14:48
Roberto: Dzieki Aga1.
X1=212
X2=3
Δ=1
a teraz coś jeszcze mam zrobić?
a w tym 3x=5\:3
x= 53
23 lis 14:55
Roberto: x=1
23
23 lis 15:04
Roberto: X1=2 sorki pomyłeczka
23 lis 15:06
Roberto: JAK KEJT NIEMA TO JUŻ NIKT NIE POMOŻE.

Kejt przybądź
23 lis 15:18
Roberto: P(x)=−4x+2
znajdź pierwiastki? mh
23 lis 15:20
Piotr:
−4x+2 = 0
−4x = −2 // : (−4)
23 lis 15:23
Roberto: i to tylko tak

a ja szukam jak to ogarnąć.
DZIĘKI PIOTR.
23 lis 15:25
Piotr:
tylko tak
23 lis 15:25
Roberto: 
JESZCZE RAZ DZIĘKI.
23 lis 15:31
Roberto: Jak będziesz KEJT to proszę napisz o której będziesz w poniedziałek.
POZDRAWIAM.
23 lis 16:41
Kejt: jak zwykle spóźniona..pizzę robiłam

a matma dosyć kiepsko mi poszła..z 60% będę miała..mało czasu i za dużo głupich błędów..
23 lis 16:42
Roberto: to stresik, ale trening czyni mistrza i na prawdziwej będzie lepiej
23 lis 16:44
Kejt: tak..oczywiście, że będzie lepiej, bo się będę uczyć

w poniedziałek nie wiem o której będę..możliwe, że nawet jak będę w szkole, więc po prostu pisz
z czym masz problem, a ja Ci odpiszę jak tylko będę.
23 lis 16:45
Roberto: O.K. to w poniedziałek cie poproszę o pomoc bo parę zadań jeszcze mam.
Dziękuje za pomoc jaką mi do tej pory udzieliłaś

Bo dzisiaj muszę zmykać, POZDRAWIAM.
23 lis 16:51