Mamy problem z pewnym zadaniem . ; ) Mógłby nam ktoś pomóc rozwiązać?
Wyłącz wspólny czynnik przed nawias i uprość ułamek .
a) 3 √2 − √8 kreska ułamkowa √2
b)2√3 +√27 kreska ułamkowa 5√3
c)√45−2√5 kreska ułamkowa √5
d)2√7+√14 kreska ułamkowa √7
| 3√2−√8 | √2(3−2) | |||
a) | = | =1 | ||
| √2 | √2 |
| 2√3+√27 | 2√3+3√3 | 5√3 | ||||
b) | = | = | =1 | |||
| 5√3 | 5√3 | 5√3 |
| √45−2√5 | 3√5−2√5 | √5(3−2) | ||||
c) | = | = | =1 | |||
| √5 | √5 | √5 |
| 2√7+√14 | (2√7+√14) | √7 | ||||
d) | = | * | = | |||
| √7 | √7 | √7 |
| 14+√98 | 14+7√2 | 7(2+√2) | ||||
= | = | = | =2+√2 | |||
| 7 | 7 | 7 |