wektory
olga: Proszę o pomoc, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to znaczy baza ortonormalna?
Mam takie zadanie:
Wektory a1 = (1, 1, 0) i a2 = (0, 1, 1) tworzą bazę w podprzestrzni liniowej w R3.
Przekształcić tę bazę w bazę ortonormalną.
Moglibyście mi wytłumaczyć krok po kroku, jak je zrobić? Będę bardzo wdzięczna!
22 lis 18:52
Basia:
baza ortonormalna musi spełniać dwa warunki:
1. długość każdego wektora = 1
2. baza musi być ortogonalna
najpierw wypadałoby zrobić ortogonalizację
patrz tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonalizacja_Grama-Schmidta
b
1 = a
1 = (1,1,0)
| | a2◯b1 | |
b2 = a2 − |
| *b1 |
| | b1◯b1 | |
a
2◯b
1 = (0,1,1)◯(1,1,0) = 1
b
1◯b
1 = 1+1 = 2
| | 1 | |
b2 = (0,1,1) − |
| *(1,1,0) = (0,1,1) − (12,12,0) = (−12, 12,1) |
| | 2 | |
b
1◯b
2 = −
12+
12+0 = 0
czyli baza jest ortogonalna
| | b1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c1 = |
| = |
| *(1,1,0) = ( |
| ; |
| ;0) |
| | |b1| | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | b2 | | √2 | |
c2 = |
| = |
| *(−12; 12; 1) = |
| | |b2| | | √3 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √6 | | √6 | | 2√3 | |
(− |
| ; |
| ; |
| ) = (− |
| ; |
| ; |
| ) |
| | 2√3 | | 2√3 | | √3 | | 6 | | 6 | | 3 | |
c
1, c
2 jest bazą ortonormalną
23 lis 05:39