granica
ada: lim(3n+13n+4)n
n→∞
22 lis 18:41
ada: pomoze ktos?
22 lis 18:46
Ajtek:
Chyba 1.
22 lis 18:48
ada: ale jak to wywnoskowac, rospsac jakos bo ja chce wedzec jak dojsc do tego wynku
22 lis 19:36
ada: ale dzekuje za odpowiedz Ajtek
22 lis 19:37
Święty: Jest taki myk na ten przypadek granicy, powinnaś znaleźć gdzieś w Internecie −> granica ciągu z
liczbą e.
22 lis 19:37
ada: ja mam nawet wzorek na taka grance tylko ze on tam jest w innej postaci i na lekcji
robilsmytakie latwe przyklady ze byly w takiej samej postaci jak we wzorze
22 lis 19:41
Basia:
| | 3n+1 | | 3n+4−3 | |
( |
| )n = ( |
| )n = |
| | 3n+4 | | 3n+4 | |
| | 3 | | 3 | |
(1− |
| )n = (1− |
| )n = |
| | 3n+4 | | 3(n+4/3) | |
| | 1 | |
(1− |
| )n+(4/3)−(4/3) = |
| | n+4/3 | |
| | 1 | | 1 | |
(1− |
| )n+4/3*(1− |
| )−4/3 → |
| | n+4/3 | | n+4/3 | |
mniej więcej tak to się robi
22 lis 19:53
Święty: Napisałbym Ci to tutaj, ale jak się dokonuje przekształceń to wszystko się fatalnie zlewa
| | −3 | | n | |
lim (1+ |
| )3n+4) |
| =e−1 |
| | 3n+4 | | 3n+4 | |
To co jest za nawiasem powinno być w potędzie, oczywiście i osobno liczby granicę z potęgi
22 lis 19:54
ada: dzękuje bardzo obojgu za pomoc
22 lis 19:58
truskawa: 
jakie to trudne.. pomoże ktoś obliczyć granicę ciągu
| | n2 +1 | | n2 +2 | | n2 +3 | | n2 +n | |
an= |
| + |
| + |
| +...+ |
| − |
| | n3 +1 | | n3 +2 | | n3 +3 | | n3 +n | |
| 2n2 +1 | |
| , bardzo proszę o pomoc |
| n2 +1 | |
22 lis 22:00
Basia:
k = 1,2,...,n
n
2+k ≥ n
2+1
n
3+k ≤ n
3+n
| | n2+1 | |
każdy wyraz sumy (z plusem) ≥ |
| |
| | n3+n | |
| | n2+1 | | n(n2+1) | |
czyli suma ≥ n* |
| = |
| = 1 |
| | n3+n | | n(n2+1) | |
n
2+k≤n
2+n
n
3+k≥n
3+1
| | n2+n | |
każdy wyraz sumy (z plusem) ≤ |
| |
| | n3+1 | |
| | n(n2+n) | | n3+n2 | |
czyli suma ≤ |
| = |
| |
| | n3+1 | | n3+1 | |
stąd
| | 2n2+1 | | n3+n2 | | 2n2+1 | |
1− |
| ≤ an ≤ |
| − |
| |
| | n2+1 | | n3+1 | | n2+1 | |
| n3+n2 | | 2n2+1 | |
| − |
| → 1−2 = −1 |
| n3+1 | | n2+1 | |
czyli a
n → −1
22 lis 22:13
truskawa:
22 lis 22:14
truskawa: Dziękuję bardzo za rozwiązanie
22 lis 22:18