wartość bezwzględna
Xenn: jaką wartość ma podane wyrażenie dla x∊(−1;2)
to jest wartość bezwzględna*
*∥x2−x−2∥
w odpowiedzi jest że −x2+x+2
22 lis 18:40
Mati_gg9225535: to jest podwójna wartosc bezwzgledna ?
22 lis 18:46
Xenn: nie ale nie bylo znaku
22 lis 18:50
Xenn: gdyby tam był znak nierówności to bym umiał
22 lis 18:52
Mati_gg9225535: czyli sprawdzasz jakie wartosci przyjmuje dla x nalezacych do tego przedzialu:
podstawiasz x=−1
(−1)
2 − (−1) − 2 = 1+1−2=0
teraz x=0
0−0−2=−2
teraz x=1
1−1−2=−2
teraz x=2
4−2−2=0
zatem zauwazasz ze przyjmuje wartości mniejsze badz rowne 0 czyli opuszczajac symbol wartosci
bezwzglednej zmienilabys znak wyrażenia na przeciwny zatem otrzymasz −x
2+x+2
22 lis 18:54
Xenn: 0.o teraz widzę wielkie dzięki
22 lis 18:55