xy=168
gutek: znajdź dwie liczby naturalne i parzyste których iloczyn równa się 168
22 lis 18:32
Dzewko: 84 x 2 ?
22 lis 18:33
gutek: i na piechotę?
22 lis 18:35
gutek: 4x42 też ale myślę że chodzi o jakieś konkretne liczby z czegoś wynikające ale nie umiem nic
wymyślić
22 lis 18:37
Mateusz:
Na piechotę to można iść do kościoła

dwie liczby naturalne parzyste:
k−kolejna liczba naturalna
2k−liczba parzysta
2k+2−kolejna liczba parzysta
2k(2k+2)=168 rozwiąż to równanie pamiętając że k∊N
22 lis 18:54
Skipper:
... jakie założenie ... taki i wynik −

niby skąd wynika, że mają to być
kolejne liczby parzyste

? −
22 lis 19:08
Mateusz:
Niby tak ale jeśli to zadanie do szkoły to bez tego załozenia nie ma sensu−mało rachunków
23 lis 07:01
aniabb: są zadania w szkole że trzeba wypisać wszystkie możliwe pary liczb, a rozwiązanie jest
liniowe..szczególnie w młodszych klasach
23 lis 07:37
aniabb: 168:4 (bo obie parzyste ) = 42
42 = 1*2*3*7*12*42
| | | |
6 podzielników więc jest hmmm | możliwości  |
| | |
23 lis 07:42
aniabb: albo wprost ..wypisać wszystkie podzielniki i wybrać parzyste
2*84
4*42
6*28
12*14
czyli mniej niż przewidywałam
23 lis 07:49
aniabb: a wypisywanie podzielników jak najbardziej pasuje do zadań szkolnych
23 lis 08:03
anonim:
W zadaniu zapewne chodziło o dwie kolejne liczby naturalne, których iloczyn jest równy 168.
Nie ma znaczenia dopisek, że chodzi o liczby parzyste.
Wtedy bierzemy liczby: n−1, n+1
(n−1)(n+1) = 168
n2 − 1 = 168
n2 = 169
n = −13 ∉N lub n = 13 ∊ N
Stąd: 12*14 = 168
23 lis 11:13
Ajtek:
n−1 i n+1 nie są dwiema kolejnymi liczbami naturalnymi, co zresztą wyszło w rozwiązaniu.
23 lis 11:22
Ajtek:
Dzień dobry
aniabb 
.
23 lis 11:23
aniabb: witaj
Ajtek 
a czemu nie może być zgodnie z treścią zadania i 4 pary w odpowiedzi
23 lis 11:25
anonim:
Poprawiam moją treść: W zadaniu zapewne chodziło o dwie kolejne liczby naturalne różniące
się o 2. Nie ma znaczenia dopisek, że chodzi o liczby parzyste.
23 lis 11:26
aniabb: a ja wciąż mówię o 1 poście i pierwotnej treści z której mamy 4 rozwiązania
23 lis 11:33
Mila: 168=2*2*2*3*7 i tworzymy iloczyny liczb parzystych
23 lis 15:59