Udowodnij,że...
Mati: Udowodnij, że M jest punktem leżącym na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC
to (AM)2*(BC)2+(BM)2*(AC)2=(CM)2*(AB)2
22 lis 18:01
Mati:
22 lis 18:04
Mati: Co trudne?
22 lis 18:21
Mati_gg9225535: M to dowolnie położony punkt?
22 lis 18:44
Vax:

Oznaczenia jak na rysunku, stąd łatwo dostajesz <BMC = 180−α−β , <ACM = 90−β , <BAC = 90−α oraz
<CMA = α+β, mając wszystkie kąty uzależniasz z twierdzenia sinusów długości odcinków AM , BC ,
BM , AC , MC od sinusów,cosinusów danych kątów oraz długości odcinka |AB|, po wstawieniu tego
do tezy |AB|
4 nam się skraca i dostajemy równoważnie jedynkę trygonometryczną.
22 lis 19:12
Mati: Zadanie zostało przepisane całe z książki. Moim zdaniem punkt M to dowolnie położony punkt na
przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego ABC.
Dzięki za odpowiedź.
22 lis 20:21