matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz
paputek:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji:
3
a) f(x)=
x
2
− 3
4
(x+2)(x+3)
b) f(x)=
x
2
−4
x
2
+6x +9
c) f(x)=
|x+3|
2x
2
+
√
3
d) f(x)=
x−0,5
22 lis 17:34
Aga1.:
a) rozwiąż równanie
3
x
2
−3=0
4
b) i w pozostałych ustal dziedzinę f(x)=0 gdy licznik jest równy 0. i sprawdź, czy rozwiązanie równania należy do dziedziny.
(x+2)(x+3)
f(x)=
x
2
−4
D=R−{−2,2}
(x+3)(x+2)
=0
x
2
−4
(x+3)(x+2)=0 x=−3, x=−2∉D.
22 lis 17:48