granice
meduza: granice z Krysickiego, bardzo prosze o pomoc!
a.) x2 − 1
lim −−−−−−−−− powienno wyjść 4
x−>2 x − 2
b.)
lim x* e(1/x) powinno wyjść granica lewostrona 0, prawostronna +nieskończoność
x−>0
20 maj 18:25
Basia:
ad.a zadanie 5.20 str.88 nieprawdaż ?
błąd w odpowiedziach lub w treści
jeżeli przyjąć, że odpowiedź prawidłowa w treści musi być
jeżeli przyjąć, że treść poprawna to lewostronna = −
∞; prawostronna = +
∞
ad.b
x→0
− ⇒
1x→ −
∞ ⇒ e
1x→ 0 ⇒ x*e
1x→ 0*0=0
x→0
+ ⇒
1x→ +
∞ ⇒ e
1x→ +
∞
licznik i mianownik dążą do +
∞; stosujesz tw.de l'Hospitala
| | e1/x*−1x2 | |
lim = limx→0+ |
| = limx→0+e1x = +∞ |
| | −1x2 | |
20 maj 22:58
AS: W starszym wydaniu Krysickiego jest
x2−4
−−−−−−−−−
x−2
24 maj 09:12
Bogdan:
Dzień dobry.
| | x2 − 1 | |
Ja mam wydanie z 1980 r. i też jest |
| , a w odpowiedzi jest 4. Zadanie w moim |
| | x − 2 | |
prawie 30 − letnim egzemplarzu kupionym na Allegro też jest z błędem.
24 maj 11:43
24 maj 11:47
Bogdan:
Dobra rada
kośiotrupie.
Taką piękną niedzielę nie można spędzić wpatrując się w ekran komputera czytając różne
teksty. Pozdrawiam wszystkich i spadam stąd.
24 maj 12:01