Dla najlepszych !!!
Makapaka: Dla najlepszych

Ile jest takich liczb naturalnych n, dla których wyrażenie n
3+3 jest podzielne przez n+3




Kto potrafi ten jest koks ^^
22 lis 17:29
Artur z miasta Neptuna:
To jest jakies zadanie dodatoowe?
22 lis 17:35
Saizou : czy to będą n∊{4,6,8,12}
22 lis 17:41
Saizou : znaczy się n∊{1,3,5,9}
22 lis 17:42
Saizou : i jeszcze n=21
22 lis 17:42
22 lis 17:46
Hugo123: Odpowiedzi są nastęmpujące :
nieskończenie wiele
5
2
15
3
100
10
12
Iwięcej niż 100
Ale niestety niewiem jaka jest odpowiedż bo to na 6 zadanie w liceum

Pomózcie

!
22 lis 17:47
Hugo123: AAaaaaaa... wielkie dzięki
22 lis 17:49
Hugo123: Jeszcze jedno :
Stopiono dwa różne stopy cyny i ołowiu. Otrzymano 45,5 kg stopu, zawierającego 65 i 5/7 % cyny.
Ilekg ważył pierwszy stop, jeżeli stosunek wagowy cyny do ołowiu w pierwszym stopie wynosił
3:2 a w drugim 2:1?
22 lis 17:49
Saizou : np.
| n3+3 | | n3+27−24 | | (n+3)(n2−3n+9) | | 24 | | 24 | |
| = |
| = |
| − |
| =n2−3n+9− |
| |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
naturalne dzielniki 24 to 1,2,3,4,6,8,12,24, ale n ma być naturalne zatem n∊{1,3,5,9,21}, bo
1=n+3 n=−2 nswz
4=n+3 n=1 zatem OK
i tak dalej
22 lis 17:55
t: Jeżeli w naturalnych jest jeszcze zero, to będzie także n=0.
23 lis 08:43
aniabb:
x masa pierwszego stopu
45.5−x masa drugiego
3/5 x + 2/3 (45.5−x) = 65i5/7 % * 45,5 = 29,9 /*15
9x + 455 − 10x = 448,5
−x = −6,5
pierwszy stop ważył 6,5 kg
23 lis 09:00